В общините по поречието на река Дунав започна най-мащабното у

...
В общините по поречието на река Дунав започна най-мащабното у
Коментари Харесай

Най-мащабното третиране против комари у нас започва по поречието на р. Дунав

В общините по поречието на река Дунав стартира най-мащабното у нас до момента отнасяне против комари. Освен на земята, то се прави и по въздух със самолети.

Причината е несъразмерното разпространяване на комари това лято, а обстановката е усложнена поради поройните дъждове през юни. За пръскания против комари държавното управление отпусна 2,5 милиона лв..

Обработките по земя и въздух, които ще обзет повърхност от 790 хиляди декара по поречието на Дунав, започнаха от Видин.

„ Ще се употребява, както наземна техника, която ще прави обработките посредством топъл или леден аерозол, по този начин ще използваме и въздушно отнасяне за по-добра обработка на местата, които са мъчно налични “, изясни Даниел Денев, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ в Българска организация по сигурност на храните.

Пръсканията са през нощта и рано заран с препарати, позволени за приложимост от Министерството на здравеопазването.

„ Напълно безвредни са за хората тогава, когато се използват от експерти, вярно с уместно съоръжение “, твърди Симеон Петров, представител на компанията, която прави обработките.

Ефектът ще е за няколко седмици. От фирмата-изпълнител считат, че по места пръскането против комари е закъсняло.

„ На места общините, на други места по други аргументи не са взети нужните ограничения за ларвицидно отнасяне, тогава, когато комарите са почнали да се развиват “, добавя Симеон Петров.

Обработките са по график като са известени общините, Областните дирекции по сигурност на храните и пчеларските организации, с цел да се предпазят пчелните фамилии.

Анжела Каменова, БНР- Радио Видин, Станислав Калинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР