В община Враца е издадена заповед на кмета на общината

...
В община Враца е издадена заповед на кмета на общината
Коментари Харесай

От последните минути! Обявиха частично бедствено положение във врачански квартал и две села

В община Враца е издадена заповед на кмета на общината Калин Каменов, с която е оповестено отчасти бедствено състояние за кв. Бистрец, с. Бели извор и с. Горно Пещене. Във Враца, в резултат на разкъсан електропроводник е нарушено електроснабдяването на 16 семейства, като след подаден сигнал, екипите на ЧЕЗ и РСПБЗН – Враца са отстранили падналите дървета върху електропроводниците и следва възобновяване на електроподаването на до края на деня. В огромна част от селата на Враца е възобновено електрозахранването. Същевременно от БКС са осъществили действия по унищожаване на счупени клони и паднали дървета в града. Представителите на всички мобилни и кабелни оператори са известени за скъсани кабели, като се отстраняват вредите. В пет обитаеми места - Вировско, Косталево, Паволче, Челопек и Чирен, където има най-много счупени клони и паднали дървета, се включиха кметовете, взаимно с доброволци и чиновници от краткотрайната претовареност за премахване на вредите. В с. Лютаджик, в резултат на прекратено електрозахранване – високо напрежение са наранени 100 семейства. По данни на кметския наместник, екипите на ЧЕЗ работят по възобновяване, като се чака то да бъде осъществено към 16.30 ч. на 13.01.2021 година В с. Челопек без електрозахранване все още са 3 семейства, като се чака премахване на повредата в границите на деня. На 11.01.2021 година са получени сигнали за наранени от високи води приземни етажи и икономически дворове в с. Паволче, където екипите на районен съд ПБЗН са оказали подпомагане на популацията за отводняване на засегнатите обекти. Река Скът на територията на община Враца е в коритото си.
В останалите общини от региона, оперативната конюнктура е спокойна.
В община Борован вали слаб сняг. Нивото на р. Скът при с. Нивянин е 70 см, при сериозно равнище 340 см. Водният размер на бент. Братковец е 35 % от общия размер на язовира, на бент. Езерска котловина е 30 % от общия размер на язовира, а на бент. Гарвански геран е 60 % от общия размер на язовира.
На територията на община Бяла Слатина вали слаб сняг. Нивото на р. Скът е 110 см, при сериозно равнище 400 см.
На територията на община Козлодуй равнището на р. Дунав при гр. Козлодуй е 505 см при сериозно равнище 800 см. Нивото на р. Огоста при с. Гложене е 200 см при сериозни равнище 400 см.
На територията на община Криводол вали слаб сняг. В с. Галатин са получени сигнали за наранени от високи води икономически дворове на 10 семейства, а в с. Ботуня – на 6. В с. Главаци са наранени основите на мостово оборудване от насъбрана дървесна растителност. Река Ботуня е в коритото си, а за бент. Лесура има обезпечен свободен размер.
На територията на община Мездра равнището на р. Искър при с. Ребърково е 329 см, при сериозно равнище 450 см.
На територията на община Мизия, равнището на р. Скът при гр. Мизия е 20 см, при сериозно равнище 290 см.
В община Оряхово оперативната конюнктура е спокойна. Нивото на р. Дунав при гр. Оряхово е 430 см, при сериозно равнище 700 см.
На територията на община Роман вали слаб сняг. Нивото на р. Искър при гр. Роман е 204 см при сериозни 440 см.
В община Хайредин равнището на р. Огоста при с. Хайредин е 190 см, при сериозно равнище 200 см. От бент. Рогозен - 1 се извършва следено изпускане на водни маси през главния изпускател, като количеството е 200 л/сек, а за бент. Рогозен - 2 е обезпечен свободен размер. Количествата водни маси, които се събират в бент. Бързина минават през прокопаната стена в дерето.
Към момента няма данни за бедстващи хора, нанесени съществени материални вреди и наранена инфраструктура в резултат на усложнената метеорологична конюнктура.
Със Заповед от 12.01.2021 година на министър-председателя Бойко Борисов се вкарва в деяние Националния проект за отбрана при бедствия, в част „ Защита при наводнения “ и в част „ Мерки за понижаване на следствията при значителни снеговалежи, снежни стихии и замръзване “ по отношение на усложнената метеорологична конюнктура, обвързвана с преваляванията от дъжд и сняг на територията на страната. Създаден е Национален щаб с началник министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.
Областният шеф на област Враца Малина Николова е в непрекъсната връзка с Националния щаб и дава систематизирана информация за оперативната конюнктура всекидневно за наранени региони, хора, бедствени обстановки, опустошения по инфраструктура, подхванати предпочитани и следващи дейности на територията на региона.
Към 13.01.2021 година, на територията на област Враца, информацията за ситуацията е събрана по общини.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР