В община Пещера започна подписка с искане за местен референдум

...
В община Пещера започна подписка с искане за местен референдум
Коментари Харесай

Трови ли заводът на братя Домусчиеви въздухa в Пещера?

В община Пещера стартира подписка с искане за локален референдум във връзка капиталово желание за създаване на хранилище за рискови боклуци. Става дума за депо към инсталацията за изгаряне на промишлени боклуци към дъщерното на цех " Биовет " сдружение " Грийнбърн ".
От доста години в Пещера се оплакват от неприятна миризма на въздуха. Източникът, съгласно хората от града, е цех " Биовет ", благосъстоятелност от 20 години на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Инициативен комитет в Пещера сезира екоинспекцията в Пазарджик за мръсния въздух и характерната миризма и за това, че в завода се изгарят отпадъци. Директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев удостовери, че в новия цех на " Биовет " се изгарят облекла, импорт от чужбина, само че съгласно него активността е законна. Гешев е безапелационен, че няма риск за здравето на хората, защото унищожаването на облеклата се правило в съвременна апаратура за изгаряне на рискови промишлени боклуци. " Да, има и облекла импорт, става въпрос за апаратура за изгаряне на боклуци, в това число и за рискови. Останалите неща - облекла и по този начин нататък са безусловно позволени. Дали са от Италия или от  България, най-важното е дали инсталацията дава отговор на всички условия ", сподели той пред кореспондента на БНР в района.
" Системата е направена по този начин, че сега, в който някой индикатор излезе над нормата, автоматизирано гаси котела. Дрехите са безусловно позволени за изгаряне в тази апаратура. Досега не е имало превишение на нормите при тези непрекъснати измервания ", изясни още Костадин Гешев.
Това обаче не прави въздуха в града по-благоуханен. Златка Цвеева от инициативния комитет сподели пред Actualno.com, че бившето общинско управление е застанало зад Домусчиеви и не е направило нищо, с цел да реши казуса със замърсяването. По думите ѝ, всички решения, гласувани от някогашния общински съвет в Пещера, свързани с " Биовет ", са били в интерес на активността на предприятието. От инициативния комитет ще упорстват прокуратурата да ревизира всички решения на предходния общински съвет, свързани със завода. " В сегашния Общински съвет също има общински съветници, които са на трудови контракти към " Биовет " и ние по тази причина не очакване те да застанат на наша страна. Това, което обществено съобщи новоизбраният кмет на община Пещера Йордан Младенов и новият ръководител на Общинския съвет доктор Николай Пенев, е, че те ще застанат на страната на жителите ", споделя Златка Цвеева.
Пещерлии не са обезкуражени, въпреки че се чуват и гласове, че няма земна мощ в  България, която да се оправи с братя Домусчиеви. Припомняме, че по закон локален референдум се инициира с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от жителите с изборни права на съответната община. Жителите на община Пещера са малко под 19 хиляди, което значи, че са нужни малко над 4000 подписа. Инициаторите са сигурни, че ще ги съберат.
Инцидентите в завода не са от през вчерашния ден. През 2017 година там умират двама служащи на 30 и на 40 години, а евентуалната причина е обгазяване. Двамата са били с кислородни маски, което обаче не им е помогнало. Единият оставя трима сираци, а другият не можа да види нероденото си дете. За повече информация можете да си припомните ТОЗИ РЕПОРТАЖ на bTV.
Мaжopитapeн coбcтвeниĸ нa " Биoвeт " e " Xювeфapмa " AД, ĸoятo e coбcтвeнocт нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви. Нoвият зaвoд в гpaд Πeщepa беше открит през септември предходната година. Инвecтициятa e в paзмep нa нaд 293 милиoнa лeвa и вĸлючвa изгpaждaнeтo нo нoви мoщнocти дo вeчe cъщecтвyвaщия зaвoд нa плoщ oт над 35 дка. 
" Биовет " беше приватизиран преди 20 години. През април 2000 година Надзорният съвет на Агенцията за приватизация утвърди контракта за продажба на 54% от капитала на " Биовет " - Пещера, на " Българска фармацевтична компания " (БФК). Държавното фармацевтично дружество беше в листата за целева приватизация, по тази причина купувачът трябваше да заплати оферираната цена от 10,6 млн. $ в брой. БФК е дъщерно сдружение на " Напредък холдинг " (приватизационния фонд на Домусчиев) и в офертата си предвиждаше цената да бъде платена с заем от Булбанк. Купувачът е взел заем в размер на 9.7 млн. $, който е обезпечил с към този момент притежаваните по линия на всеобщата приватизация 13% от акциите на " Биовет ", ипотекирал е имуществото на едно от сдруженията от холдинга - търговски център " Тракия " (пловдивското " Илиянци " ), а за остатъка е употребявал лични свободни средства. изясни тогава шефът на надзора Асен Дюлгеров. В допълнение " Напредък холдинг " поема солидарно всички отговорности на БФК по приватизационния контракт.
В офертата си българската компания предлага цена от 10,639 млн. $ и вложения в размер на 10,3 млн. $, а предлагането на втория кандидат-купувач - италианската “Синтофарм ”, беше надлежно за 10 млн. и 9 млн. $.
Сделката не мина без кавги. Останалият втори претендент искаше да апелира и питаше по какъв начин по този начин определените са наддавали малко над офертата и допустимо ли е да е изтекла информация и да са определени, тъй като са дарявали пари на тогавашните ръководещи от Съюз на демократичните сили. По това време ръководител на АП беше Захари Желязков, а министър на стопанската система и принципал на предприятието – Петър Жотев. Како похлупак на всичко, на последния стадий от процедурата беше публикувана информацията, че БФК желае да бъде назначен техен представител за пълномощник незабавно откакто бъде изпълнено заплащането единствено на 30% от цената. “Искането за пълномощник не е включено в контракта ", разяснява тогавашния преседател на приватизационния контрол Асен Дюлгеров. В последна сметка Домусчиеви получиха каквото желаят, а пещерлии още приказват, че " Биовет " (предприятие без задължения и работещо), е било продадено за сума, по-малка от наличностите му в касата все още. Припомняме, че купувачът на сдружението, " Българска фармацевтична компания " АД, беше записана няколко месеца преди договорката, без никакъв опит във фармацефтичния отрасъл. Неин мажоритарен притежател е някогашният приватизационен фонд " Напредък холдинг ", а останалите 19% от капитала на компанията бяха благосъстоятелност на физическо лице. В света има единствено още един цех с потенциала и профила на " Биовет ", който се намира на различен континент. Следователно, европейските, съветските и азиатските пазари би трябвало да са за пещерското дружество.
През януари 2018 година държавното управление на Бойко Борисов обеща бързо административно обслужване на Кирил Домусчиев за построяването на втория му цех за медикаменти в Пещера. Решението беше взето на първото за годината държавно съвещание, откакто планът на компанията " Хювефарма " на братя Домусчиеви беше утвърден за финансиране по проекта " Юнкер " през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Същата година вложителят дочака приемането на отчета за оценка на въздействието на околната среда и издаването на комплексното позволение от Министерството на околната среда и водите. Домусчиев, който тогава беше и ръководител на работодателската организация КРИБ, бетонира положителните връзки с държавното управление сега на откриването на завода предходната година, на което участва персонално премиера Бойко Борисов. Ситуацията наподобява се промени леко, откакто Върховният касационен съд анулира противоречивото арбитражно решение, което позволяваше на притежателя на Параходство " Български морски флот " (БМФ) Кирил Домусчиев да не извърши значима уговорка по приватизационния си контракт и да си спести заплащане на неустойки от най-малко 55 млн. лв.. Подробности можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Вероятността в Пещера да съберат нужните за локален референдум подписи е огромна. Въпросът е дали ръководещите на по-високо равнище ще се вслушат в гласа на хората. И дали екоминистерството ще реши да направи нова оценка на въздействието върху околната среда на предприятието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР