В Община Ловеч на 17 февруари 2022 г. беше дадена

...
В Община Ловеч на 17 февруари 2022 г. беше дадена
Коментари Харесай

Община Ловеч: Няма общински монопол върху погребенията, всички трябва да спазват законите

В Община Ловеч на 17 февруари 2022 година беше дадена конференция във връзка поредност погрешни изказвания и внушения за БД „ Обреди “ и невиждан опит за напън над органите на локалната власт. Пред локални и централни медии кметът Корнелия Маринова отговори обстойно и задълбочено на всички въпроси.

Тя очерта, че натискът се възприема като следващ опит за отклонение на вниманието от значимите тематики, каквито са неналичието на държавен бюджет (респективно общински), покачващите се равнища на цените на артикули от първа нужда и енергоизточниците. Относно обвиняването в общински монопол върху погребенията беше показана информация за издадените препис-извлечения от акт за гибел за първи път за интервала – 26.02.2021-13.02.2022 година Починалите лица в град Ловеч, на които е публикуван акт за гибел за първи път на съображение на подадено заявление в ЦУИГ, се разпределят по този начин:

Частните траурни организации имат 462 бр., близки и родственици са извадили 320 бр., а БД „ Обредни действия “ единствено 147 бр. Следователно за никакъв общински монопол не може да се приказва, защото действителният % на издадени дубликат извлечения от акт за гибел за интервала 26.02.2021-31.12.2021 година на БД “Обреди ” е 14.15%.

Средната цена по заравяне за селата е към 360 лв. с Данък добавена стойност и сред 560 и 580 лв. за град Ловеч. За административните актове, написани на лица, настоящи непозволено в общински гробищни паркове, кметът е безапелационен, като попита:

„ Не знам дали си давате сметка каква отговорност носим ние, в случай че се осквернят нечии тленни остатъци неизвестно от кого и по какъв начин, копаейки нерегламентирано? Дали си давате сметка, в случай че бъде осъществено престъпно заравяне на човек – жертва на закононарушение, кой носи отговорност? Собственикът, несъмнено! Това не са непотребни упълномощавания или да си намираме мотив за разногласия. Нещата опират до отговорности. Защото в случай че се случи нещо, отговорен ще е кметът на обитаемото място и кметът на общината, тъй като не са основали ред. След като не става с положително четене и познаване на закона, явно са нужни и наказания “, посочи кметът Корнелия Маринова.

Има доста способи да се решат проблемите в естествен разговор в работни срещи, само че би трябвало да се съблюдават законите и наредбите, стана ясно от позицията на общината.

В конференцията участваха още ръководителят на Общински съвет Петър Цолов, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, шефът на „ Административно-правно и осведомително обслужване“ инж. Тони Паричев, шефът на БД „ Обреди “ Таня Тинчева. кметовете на селата Радювене и Слатина Игнат Игнев и Ваня Стоянова.

Кметът Корнелия Маринова сервира извинения към жителите, че една тематика, която е обвързвано с толкоз доста болежка и горест, се употребява за офанзива против Общината и Общински съвет Ловеч.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР