В Община Габрово постъпи уведомление за инвестиционно намерение на ГРИЙН

...
В Община Габрово постъпи уведомление за инвестиционно намерение на ГРИЙН
Коментари Харесай

Кметът възразява срещу предложение за сушене на твърди горива в „Топлофикация-Габрово“

В Община Габрово постъпи съобщение за капиталово желание на „ ГРИЙН ГАЗ “ ЕООД за създаване на апаратура за сушене на твърди горива на територията на парцел на ул. „ Индустриална “ 6, благосъстоятелност на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД, оповестиха от Общината.

В мнение до РИОСВ-Велико Търново кметът на Габрово Таня Христова ще възрази против това капиталово предложение. От уведомлението излиза наяве, че задачата на капиталовото предложение е планиране и създаване на апаратура за сушене на твърди горива, а главната активност на бъдещия вложител - „ ГРИЙН ГАЗ “ ЕООД е доставка на въглища, добити от минен басейн Марица Изток.

По информация на Община Габрово тези въглища имат високо пепелно наличие - 45% и висока мокрота 60% - т.е. те са с ниска степен на въглефикация (въглеобразуване) на органичната маса.

Освен това в капиталовото предложение няма информация за планирани годишни количества на входящия материал, интервал от време, през който ще се прави сушенето - целогодишно или в отоплителния сезон на " Топлофикация - Габрово ".

Не е ясно и за какви цели е планувано сушенето - единствено за зареждане с твърдо гориво на топлоцентралата или и за сушене и превозване до други топлоелектрически централи.

Допълнително в частта от капиталовото предложение на „ ГРИЙН ГАЗ “ ЕООД, касаеща въздействието на инсталацията върху хората и тяхното здраве, е посочено, че се чака: „ незначителна смяна на предстоящите концентрации на замърсители в приземния пласт на атмосферата “.
 Община Габрово
Това ускорява опасенията на Община Габрово за неконтролирано изпускане на замърсители във въздуха, което и в този момент се случва в региона на Топлофикация всеки отоплителен сезон.

В Общината не престават да постъпват голям брой сигнали за замърсяване на въздуха, запрашеност, сажди и остра задушлива миризма на сяра в региона на топлоцентралата. А в зоните до нея се намират три жилищни квартала, детски градини, детска ясла, учебни заведения и здравно заведение.

Всички, които желаят да изразят отзиви и мнения по капиталовото предложение, мога да го създадат документално до Община Габрово или до Регионална инспекция за опазване на околната среда - на адрес: Велико Търново, ул. „ Никола Габровски ” № 68, в период до 28 февруари.

Уведомлението за капиталовото предложение от „ ГРИЙН ГАЗ “ ЕООД е разполагаем на заинтригуваните лица на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда - ИП за с възложител „ Грийн Газ “ ЕООД Уведомление за ИП /13.02.2023 г./ и на уеб страницата на Общината 

До 28 февруари уведомлението ще бъде налично и в Общината всеки работен ден в стая 701, ет. 7, от 08:30 до 17:15 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР