„В общи линии става дума за пробив в електронна услуга.

...
„В общи линии става дума за пробив в електронна услуга.
Коментари Харесай

Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

„ В общи линии става дума за пробив в електронна услуга. Системата е създавана през 2012 година и няма по какъв начин да е толкоз сигурна през 2019 година Тази пробойна би трябвало да бъде запушена и към този момент е запушена от момента, в който разбрахме”. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров във връзка невижданата хакерска офанзива против сървър на организацията.
Санкция до 20 млн. евро грозят Национална агенция за приходите поради изтеклите персонални данни на милиони българи Комисията за отбрана на персоналните данни стартира инспекция на приходната организация
Течът на данните е станал през електронен портал на Национална агенция за приходите за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина.

Бъчваров посочи, че в края на юни е засечена необикновена интензивност в тази услуга и е почнало изследване какво тъкмо се е случило.

„ Не е изключена интервенция и на вътрешен човек, само че все още няма доказателства в тази тенденция. Малко евентуален сюжет е”, сподели Бъчваров.

Междувременно стана ясно, че има арестуван за хакерската офанзива – 20-годишен юноша от София, който работи за компания за киберсигурност. Това заяви шефът на отдел „ Киберпрестъпления” към ГДБОП Явор Колев.
Задържан е 20-годишен юноша от София за хакерската атака против Национална агенция за приходите Работил е във компания за киберсигурност – тествал е уязвимости на компютърни системи
Росен Бъчваров пък подсети, че публикуването на изтеклите данни е закононарушение.

„ Не може да се отхвърли, че казусът е огромен. Всички последствия от оповестението на тази информация са вероятни. Не може да се стартира дело от всички лица, чиито персонални данни са станали обществени поради офанзивата. Трябва да са потърпевши, с цел да предявят съответни искове”, разяснява още представителят на Национална агенция за приходите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР