В обществото ни битува мнението, че психотерапията може да е

...
В обществото ни битува мнението, че психотерапията може да е
Коментари Харесай

Бърнаутът - все по-често срещано и опасно за здравето ни явление

В обществото ни битува мнението, че психотерапията може да е потребна единствено на душевен неуравновесените хора, само че в действителност тя е за всички. „ Психотерапията е за всеки “ се назовава и новият обществен план на „ Hour Space – Общество за логика на психиката и психотерапия “, който има за цел да показа грижата за психологичното здраве в подтекста на ежедневните обстановки и проблеми, в които всеки човек през днешния ден може да се разпознае.

Първото събитие от плана на Обществото за логика на психиката и психотерапия ще бъде довечера, а тематиката е „ Стресът и работещият човек “.

По време на четири къси лекции ще се разисква какво е прегарянето, по какъв начин стресът се отразява върху нашето здраве, какъв резултат има върху бизнеса и какво можем да създадем, с цел да се погрижим за себе си. Трима психолози, един холистичен терапеват и един HR-експерт ще слагат акцент върху някои извънредно настоящи за работещите хора психически проблеми. Ирина Кирякова , психотерапевт и психолог, чиято тематика тази вечер ще е “Прегарянето - цената на достиженията и грижата ”, сподели за Радио София, че хората, които се оплакват от прегаряне в работата, или така наречен „ бърнаут “ се усилват от ден на ден.

Най-често това изгаряне наподобява като изтощеност, липса на сила, като чувство за привършване, липса на мотивация за работа или друга активност. Това може да бъде съпроводено с доста физически недоволства и натоварвания – главоболие, загуба на тонус, нараснала тревога. Букетът от симптоматика, която съпътства прегарянето, е огромен. Но това не е самовнушение, всяко време е имало своите разумни заболявания. Болестите са нещо, което резонира на метода на живот. Съвременният свят страда от невъздържание – прекалява с храна, стимулация, други субстанции, работа, уточни Ирина Кирякова.

Все по-малко на хората им е задоволително и от ден на ден са устремени към още и още, без постоянно да си дават въобще сметка дали имат потребност от това.

Още за напрежението, прегарянето, последствията от него и методите да го преодолеем - чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР