В обръщението си на виртуалната среща на върха за демокрацията,

...
В обръщението си на виртуалната среща на върха за демокрацията,
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Косово постигна напредък в демокрацията

В обръщението си на виртуалната среща на върха за демокрацията, проведена от Белия дом, президентът на Косово Вьоса Османи осъди съветската експанзия против Украйна и изрази съчувствие към украинския народ и крещящото нарушение на демокрацията там. Тя съобщи, че хората в Косово най-добре знаят по какъв начин се усещат почтените, защото са изпитали геноцид и война, заяви RTK Live.

Обръщайки се към американския си сътрудник Джо Байдън и всички участници в тази среща на върха, президентът Османи приказва и за достиженията в Косово и напредъка , който тези страни реализират в установяването на народна власт.

Огромното страдалчество на украинския народ служи като блестящо увещание, че няма прекомерно висока цена за независимост и народна власт - и ние ще продължим да стоим с нашите съдружници, с цел да пазиме тези полезности на всички места по света, сподели тя.

През миналата година постигнахме забележителен прогрес в нашата народна власт , укрепването на върховенството на закона и битката с корупцията. Изпълняваме Националната тактика за върховенството на закона, дружно с безкомпромисни и рекордни промени, с цел да подсигуряваме отговорно, заслужено и дружелюбно ръководство в обществените институции, изреди Османи.

Нашите старания са приети по целия свят. Заедно с нашите другари от Доминиканската република ние ръководихме кохортата за господство на закона в границите на Срещата на върха за народна власт. Освен това, съгласно Freedom House, Косово е класирано като третата най-подобрена народна власт в света през 2022 година и единствено за две години е скочило с 20 места по-високо в антикорупционния показател на Transparency International.

От последната ни среща работихме неуморно за поощряване на многообразието и включването като крайъгълен камък за отбраната на правата на индивида. Ние се ангажирахме да създадем Президентски съвет за народна власт и права на индивида - и го изпълнихме. Този съвет обезпечи контрол на нашите обещания и задължения от най-висшите институции в страната и на всички равнища на ръководство и работата му ще продължи и след второто издание на срещата на върха.

Също по този начин сме горди да съобщим за приемането на смела национална тактика против насилието, учредено на пола, и за предприемане на значими стъпки за гарантиране на полагащото се място на дамите в публичните институции и функциите при взимане на решения.
 Равенството на половете е приоритет за Косово
Равенството на половете е приоритет за Косово

Това съобщи президентът на Косово Вьоса Османи по време на десетото издание на Седмицата на дамата

Силната народна власт е народна власт, която дава резултати и за дамите. Постигнахме обилни крачки, само че до момента в който дамите не престават да се сблъскват с мизогиния на работното място, принуждение вкъщи, заглушаване в класната стая или малтретиране, до момента в който вървят по улицата - тази борба надалеч не е завършила.

По време на тази Година на деяние Косово поведе световните полемики за прогрес в правата на дамите, като беше хазаин на интернационалния конгрес за дамите, мира и сигурността с над 500 водачи на мисли от 6 континента и през идващия октомври чакаме с неспокойствие да ви посрещнем всички за второ издание в столицата ни Прищина.

Нашият ангажимент към демокрацията не е просто заричане от срещата на върха, това е нашето всекидневно битие на фронтовата линия против автокрациите. Нашият ангажимент е бил и постоянно ще бъде нерушим. Нашият ангажимент да работим с сътрудници по целия свят, с цел да го пазиме и поддържаме, също е подобен, заявява тя.

Както неотдавна сподели президентът Байдън: " точно в моменти на огромни катаклизми и неустановеност е най-важно да знаеш какво защитаваш. И това, че знаеш кой стои до теб, прави всичко друго. ", сподели още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР