В обръщение към нацията след двете експлозии на летището в

...
В обръщение към нацията след двете експлозии на летището в
Коментари Харесай

Байдън показа емоции и се закани за ответен удар срещу ИДИЛ, но няма да удължи срока за изтегляне

В послание към нацията след двете детонации на летището в Кабул в четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще издирят виновните за терористичните актове и заяви, че е изискал от Пентагона да бъдат направени проекти за ответен удар по тях, заяви Ройтерс.

С пресекващ от страсти глас Байдън сподели: " Ние няма да извиним, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите ".

Президентът сподели още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за смяна в задачата за евакуиране до вторник.

" Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни проекти за удар по силите, водачите и оборудванията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска страна, считано за отговорно за офанзивата - б.ред.). Ние ще отвърнем със мощ и точност в подобаващ миг, на място по наш избор и в миг по наш избор ", сподели Байдън.

Той съобщи още, че ще позволи изпращането на спомагателни подкрепления, в случай че са нужни.

Байдън отбрани метода, по който ръководи най-сериозната външнополитическа рецесия от началото на мандата си, като съобщи, че отговорността е негова, само че насочи рецензия и към предшественика си Доналд Тръмп за съглашението, подписано с талибаните през 2020 година

Американският президент сподели, че няма доверие на талибаните, само че счита, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той съобщи, че няма доказателства причинителите на нападенията да са работили съгласно талибаните, които в този момент управляват страната.

По време на обръщението си Байдън резервира минута безмълвие в памет на починалите американски бойци.

Американски представител е споделил пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е умрял вследствие на нападението, с което общият брой на жертвите измежду американските сили на летището в Кабул доближи до 13. По-късно Пентагонът удостовери информацията. Ранените американски военни при офанзивата са 18.

Говорителката на Белия дом Джен Саки сподели, че няма да бъде допустимо да бъде евакуиран всеки афганистанец, който желае да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя сподели, че няма краен период за уговорката да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, даже след военното евакуиране.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, само че още 1000 американци и доста повече афганистанци се пробват да изоставен страната, заяви Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира интервенцията по евакуация, съобщи, че може да се чакат още набези. Той обаче се разгласи срещу преждевременното преустановяване на евакуацията макар рисковете. Макензи сподели, че в четвъртък на летището в Кабул е имало към 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се изтеглят. Той съобщи, че талибаните са били " потребни " при работата с тях и не са обвинени за офанзивите.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати на половина в памет на починалите при офанзивата в Кабул.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР