В обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу коронавируса.

...
В обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу коронавируса.
Коментари Харесай

Мангъров: Докато се натуткаме с ваксините, нещата с коронавируса ще приключат

В обозримо бъдеще мъчно ще бъде намерено лекарство против ковид. Това мнение изрази пред БНР доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на Коронавирус отделението в Инфекциозната болница в София.

Той акцентира, че поначало вирусите се лекуват мъчно. Най-големи достижения по негови думи има в лекуването на HIV, само че и там нещата не са доведени до дъно. Коронавирусът е нещо по-краткотрайно и не толкоз рисково колкото HIV, заради което съгласно инфекциониста ще си остане без лекуване още много време.

Относно Мангъров уточни, че за него се споделя, че не провокира тежко заболяване. Същевременно обаче се твърдяло и че дава по-висока смъртност. Това са две взаимно изключващи се понятия, акцентира медикът.

Твърдението, че имунизациите работили както против остарелия, по този начин и против новия вариант показвало, че тези два варианта имат еднакъв антигенен градеж и хора, които са прекарали остарелия вариант, не се разболяват от новия.
 Мутафчийски: Да сте чули доктор да приказва за разхлабване?
Мутафчийски: Да сте чули доктор да приказва за разхлабване?

Не знам за какво толкоз желаеме да излезем от оранжевата зона

" При състояние че този нов вариант се популяризира доста бързо, в случай че към този момент е пристигнал в страната, той доста бързо ще довърши това, което остарелият вариант стартира. И аз мисля, че нещата ще приключат доста преди ние да се натуткаме с имунизациите " , означи Мангъров.

Според него е значимо да се откри каква част от популацията се е срещнало с вируса. Инфекционистът дефинира като " безусловно безсмислено " и " мятане на средства напразно " да се вършат антигенни проби на учителите. Това било едно епидемиологично неразбирателство.

По негови думи би трябвало да се направи сероепидемиологично изследване - да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се откри каква част от популацията се е срещало с вируса.

Трябва да си създадем сметка какъв брой ваксини ни трябват, тъй като вирусът няма да ни чака, той ще си върви, посочи инфекционистът. Той изрази безпокойство, че когато дойдат всички ваксини, една забележителна част от тях евентуално ще се окажат непотребни.
 Трябвало да пренаредим имунизационната стратегия, а не да се държим като мазохисти
Трябвало да пренаредим имунизационната стратегия, а не да се държим като мазохисти

Моментът за либерализиране на ограниченията не е най-удачният съгласно проф. Костов

Мангъров изясни, че в Инфекциозната болница Коронавирус клиниката заема 2 етажа и разполага с 90 кревати, от които сега са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира, означи хумористично той. Медикът въпреки всичко призна, че е имало миг през ноември-декември, когато са били заети всички кревати и е било доста тежко. Той самият обаче в никакъв случай не се е чувствал като " страдалец на медицината ".

Мангъров бе безапелационен, че коронавирусът ще продължава, до момента в който най-малко 70% от хората го прекарат, с цел да се получи така наречен
 Колективният имунитет към този момент започвал да сработва
Колективният имунитет към този момент започвал да сработва

Половината от хората нямало да реагират на вируса, тъй като имат преимунитет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР