В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват

...
В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват
Коментари Харесай

Български учен: Очакват ни наводнения, суши и градушки, ако не се вземат мерки

" В обозримо бъдеще, в случай че не се одобряват ограничения, ни чакат рискови феномени като наводнения, суши и градушки. България ще минава последователно към по-топъл и сух климат. “ Това сподели световноизвестният български академик доктор Владимир Симеонов в предаването " 120 минути “ по bTV.

Следя процесите от 30 години. Обикновено действителността е по-близо до неприятните прогнози, в сравнение с до междинните. Да не приказваме за оптималните. Така е, тъй като продължаваме да отделяме парникови газове, които провокират стоплянето на планетата с възходящи темпове, освен че не го понижаваме “, сподели още той.

Според него в околните 50 години поради изсичането на дървета се чака част от Амазония да изчезне и да се трансформира в савана, което ще промени климата освен на Съединени американски щати, само че и на целия свят.

" Ако продължаваме по този начин, може би освен Испания и Португалия могат да се трансфорат в пустини, само че и цялото Средиземноморие “, сподели ученият.

" Може би родените през 2023 година ще я помнят като най-студената зима в живота си “, добави Симеонов.

Той изясни, че не се знае по кое време могат да стартират необратими промени

Притеснителното съгласно него е, че не се знае по кое време могат да стартират необратими промени. Тази граница към този момент е премината с кораловите рифове, само че остава неразбираем въпроса с ледниците. Ако стартират да се топят крайбрежията на Исландия, това може да вдигне морското ниво със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години.

На първо време ни чакат рискови феномени като градушки и суши, както и горещи талази.

  " България също ще минава последователно към по-топъл климат. България не е доста богата на водни запаси макар че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи доста от горите и тук идва едно от терзанията ми ", уточни доктор Симеонов. Той описа, че предходната година в Гърция първо са пресъхнали почвите, а след това са избухнали големи пожари. После за ден е паднал дъжд що се касае за година, което е отнесло почвите и е спряло възобновяване на горите.

Д-р Симеонов изясни, че земята е минавала през доста климатични промени, само че разликата е, че в този момент темпото на измененията е доста по-високо.

Затова в бъдеще ще има доста климатични мигранти. Всъщност тези процеси към този момент са почнали - дългата суша бе една от аргументите за войната в Сирия. В Европа пък Испания пресъхва от ден на ден и употребява доста подпочвени води, които мъчно се възвръщат. Там е и единствената пустиня в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР