В обновения Устав на Китайската комунистическа партия бе включена политическата

...
В обновения Устав на Китайската комунистическа партия бе включена политическата
Коментари Харесай

След Мао и Си влезе с идеите си в устава на ККП

В актуализирания Устав на Китайската комунистическа партия бе включена политическата философия на китайския партиен и държавен водач, наречена " Мислите на Си Цзинпин за нова епоха на социализма с китайска специфичност ". Предложението бе единомислещо гласувано от делегатите на завършващия 19-и конгрес на ККП.

Така Си Цзинпин става вторият китайски водач след създателя на актуален Китай Мао Цзедун, който приживе е почетен с достойнството да бъде упоменат в партийния правилник. Името на различен от огромните китайски ръководители - Дън Сяопин, бе вписано в устава след гибелта му през 1997 година, отбелязва ДПА.

" Под управлението на концепциите на Си Цзинпин за нова епоха на социализма с китайска специфичност ККП води всички народи на китайския народ във велика битка, в реализирането на великата цел и претворяването на фантазията (за възобновление на Китай), гарантирайки настъпването на новата епоха на социализма с китайска специфичност ", се споделя в актуализирания правилник.

" Китайският народ и страната имат славно и ярко бъдеще пред себе си, сподели Си в заключителното си слово пред делегатите. В това велико време ние сме горди и по-уверени в себе си, само че в това време усещаме и огромна отговорност. "

Концепцията, която Си наложи, се възприема като завършек на стадия на икономическите промени, инициирани от Дън Сяопин в края на 1970-те години и продължени от неговите наследници Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао. Свързването на името на настоящия водач с неговата доктрина и вписването им в новия правилник слага Си Цзинпин наедно с Дън и с създателя на комунистически Китай Мао Цзедун и е категоричен знак за подсилване на позициите му отпред на страната, отбелязва Асошиейтед прес. Ще предложи ли китайският водач собствен правоприемник?

Когато президентът Си Цзинпин на следващия ден влезе във Великата зала на народа (сградата на китайското национално събрание), с цел да показа екипа от управителни фрагменти, с които през идващото половин десетилетие има намерение да ръководи Китай, всички ще наблюдават дали измежду претендентите няма да има и едно или две по-млади лица, загатващи евентуалния му правоприемник.

Все по-възможно наподобява обаче това да не се случи.

Някъде към обед на следващия ден 64-годишният Си се чака да разгласи новия състав на Постоянния комитет, най-висшия орган на Китайската комунистическа партия. Няколко добре осведомени източници обаче предвиждат, че измежду новите членове на ПК няма да има никой от по-младите, нито какъвто и да било различен симптом, по който измежду тях да бъдат разпознати вероятни приемници. Още

" Очевидно е, че ерата на Си Цзинпин в действителност е почнала, сподели Чжан Лифан, самостоятелен политически наблюдаващ в Пекин. Само името на Мао беше вписано в партийната идеология още приживе. Слага се началото на нещо, което не е било до момента. "

Векове наред китайските императори получаваха ритуални имена, които означаваха, че те или са династични наследници, или създатели на напълно нова династия. Това, което Си направи тази (конгресна) седмица, е актуален еквивалент на тази процедура. " Той желае да влезе в този мавзолей на водачите ", добави Чжан, представен от АП.

Агенцията отбелязва също, че вписването на концепциите на Си в управителните партийни документи идва единствено пет години след поемането на властта от него - по-рано от неговите прародители.

Си показа своята идея като съществена за насочването на Китай по новия път към превръщането му във " велика съвременна социалистическа страна " доникъде на века. Според тази визия ръководещата партия е управителна мощ във всеки аспект - от отбраната на националната сигурност до честен маяк за елементарните китайци.

Поправките в Устава, както бе маркирано на конгреса, имат за цел да бъде укрепен престижът на центъра, да бъде затвърдена управителната роля на ККП, и да се реализира значителен напредък в създаване на социализма с китайска специфичност. Те включват категорично споменаване на военните хрумвания на Си Цзинпин за " безспорното " управление на партията над въоръжените сили, като това допълнение бе признато единомислещо от делегатите.

В устава бе вписано и обвързване да бъде следван външнополитическият курс, начертан от Си, и по-конкретно праволинейно да се осъществя неговата знакова самодейност " Един пояс, веднъж ", поставяща си за цел инфраструктурното и икономическо свързване на Китай с Азия и Европа посредством грандиозна мрежа от пътища, жп линии, пристанища и други стопански планове, показва АП.

Днес, в последния ден на конгреса, бе определен нов Централен комитет и Централна комисия за инспекция на дисциплината.

Утре на първия пленум на новия Централен комитет ще бъдат определени Политбюро и Постоянният комитет на Политбюро. Очаква се на утрешния конгрес Си Цзинпин да бъде избран отново за втори мандат отпред на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР