В областния съвет във Вюрцбург, Бавария, са изложени 133 чифта

...
В областния съвет във Вюрцбург, Бавария, са изложени 133 чифта
Коментари Харесай

Жертвите на домашно насилие: Кои са най-уязвими

В регионалния съвет във Вюрцбург, Бавария, са изложени 133 чифта яркооранжеви обувки - по един за всяка жена, убита от партньора си през 2022 година, написа Дойче веле.

  " 133 чифта обувки - тъй като дамите са избрали или са били принудени да изберат неправилни сътрудници. 133 убити дами - това би трябвало да се промени ", приканва представителката на локалните управляващи Кармен Валрап, представена от АРД.

Германската обществено-правна медия написа, че броят на жертвите на домашно принуждение в страната още веднъж пораства: през 2022-а година са били регистрирани над 240 500 такива случая. Това е с 8,5 % повече, в сравнение с през 2021-а. Особено наранени са дамите с увреждания, само че полицията не води статистика в това отношение, показва АРД.

Според отчет на Федералното министерство на вътрешните работи, над 70 процента от жертвите на домашно принуждение в Германия през 2022-а година са били дами. Седемдесет и шест на 100 от обвинените са мъже. 

Най-застрашени са най-беззащитните

До оранжевите обувки във Вюрцбург са подредени оранжеви инвалидни колички. Кармен Валрап отбелязва по този мотив пред АРД, че когато става дума за домашно принуждение, дамите с увреждания съвсем в никакъв случай не се загатват - а тъкмо те страдат изключително доста.

Както демонстрират изследванията - дамите с увреждания са по-застрашени от дискриминация и принуждение. Според правозащитничката Мартина Пушке, представена от АРД, рискът при тях е два до три пъти по-висок. Тя споделя, че всяка втора жена с увреждане претърпява сексуализирано принуждение.

Причините за това са сложни, изяснява Пушке. " От една страна причинителите употребяват силата си, когато дамите с увреждания имат потребност от помощ - те експлоатират зависимостта им, без значение дали става дума за транспортни услуги, за обслужване в лекарски кабинети или в обществени домове. Мнозина също по този начин допускат, че дамата няма да опише нищо, или че няма да ѝ повярват, в случай че каже нещо. "

Фаталното непознаване на правата

Трийсет и четири годишната Емел (името е променено - б. ред.) от Вюрцбург е била унижавана и бита от брачна половинка си в продължение на над пет години. Включително по време на нейните бременности.
Емел е с умствена назадничавост. Едва с помощта на своята асистентка схванала за правата си и в крайна сметка подала молба за бракоразвод. Днес дамата изяснява пред немската обществено-правна медия: " Беше ми мъчно да се защитя, защото не знаех доста неща, като да вземем за пример какви права имам. Съпругът ми си измисляше закони, каквито не съществуват. Ако знаех повече по-рано, щях да съм в положение да се защитя. Но мъжът ми се възползва и ме направи подвластна. "

Поради това Мартина Пушке отправя апел към момичетата и дамите с увреждания да опознаят правата си. Освен това центровете за женска консултация би трябвало да получат такова финансиране, че да оказват специфична поддръжка на дами с разнообразни увреждания, предлага тя пред немската обществено-правна медия.

" Жените могат да се освободят от насилието "

В Германия на всеки четири минути жена става жертва на принуждение от сътрудник или някогашен сътрудник, а всеки трети ден мъж убива своята сегашна или някогашна партньорка, осведоми АРД. Приютите за дами дават отбрана, само че местата в тях не са задоволителни.

В страната съществуват 6800 такива приюта, само че свободните места в тях сега са 12. За дамите с увреждания е още по-трудно - профилираните приюти за тях са по-малко от 100, свободните места са 10.

С помощта на асистентката си Емел се оправя и без поддръжката на приют за дами. Тя обаче знае, че и тя е можела да бъде измежду чифтовете обувки в яркооранжево - изключително поради увреждането си. Емел, представена от АРД, поучава останалите дами: " Бъдете смели, разберете правата си, образовайте се! Жените могат да се освободят от насилието! ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР