В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен

...
В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен
Коментари Харесай

Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни дежурства

В регионалните градове, където има дефицит на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да обезпечават 24-часови наряди по график. Това плануват готови от здравното министерство промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.  На уеб страницата на здравното министерство бе оповестен 86-страничен план за промени в закона за медикаментите, който предвижда сериозни промени в 16 други закона.

Денонощните аптеки в България са едвам 30-ина от всички 3600 настоящи аптеки в страната. Денонощни аптеки липсват изцяло в райони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 дребни общини изобщо няма от кое място да си купят медикаменти, защото там аптеки няма, отбелязва " Медиапул ".
В същото време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията. У нас една аптека обслужва приблизително 1806 души при приблизително обслужвани в Европейски Съюз 4450 души в една аптека. Идеята за нощни наряди и облекчено откриване на аптеки там, където липсват, не е нова - още през 2015 година, само че приемането им беше отсрочено, а след това оставено в режим на изчакване. Сега Министерство на здравеопазването предлага нова порция огромни промени в Закона за лекарствените артикули, измежду които е и правенето на Национална аптечна карта, която да разпознава каква е осигуреността на популацията с аптеки и на тази основа да образува политики.

Въвеждането на наложителните денонощни графици за аптеките е единствено една от ограниченията за възстановяване достъпа на хората до медикаменти, изключително в по-малките обитаеми места.  Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от районните здравни инспекции. За неспазване на графиците се предлага санкция от 1000 до 3000 лева за едноличните търговци и от 2000 до 6000 за юридическите лица. Предвижда се в обитаемоте места с дефицит да бъде облекчена процедурата за откриване на втора и последваща аптека, когато един търговец към този момент е получил лиценз. Няма да е наложително в тези аптеки да работят магистър-фармацевти и ще имат понижено работно време.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР