В Областна администрация Видин се проведе заседание на назначената от

...
В Областна администрация Видин се проведе заседание на назначената от
Коментари Харесай

Комисия разработва областна аптечна карта на Видин

В Областна администрация Видин се организира съвещание на назначената от министъра на опазването на здравето междуведомствена комисия за създаване на Областна аптечна карта за област Видин. Заседанието беше управлявано от зам регионалният шеф Шишман Чаушев.
Областната аптечна карта следва да се създаде от комисията и да бъде показана в Министерство на здравеопазването до края на месец октомври 2022 година Изготвянето на документа се прави по одобрена методика от отрасловото министерство, разписваща набирането и обработването на нужните данни. Целта на регионалната аптечна карта е да се наблюдава настоящото положение на аптечната мрежа по типове действия в региона и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.
В междуведомствената комисия вземат участие представители на РЗИ, РЗОК, Регионална фармацевтична гилдия – Видин, Регионална гилдия на Българска асоциация на помощник-фармацевтите, представител на Българска асоциация за протекция на пациентите и представители на общините на територията на област Видин.
По време на съвещанието, участниците рапортуваха за осъществената предварителна подготовка по отношение на създаването на регионалната аптечна карта и събраните досега данни от общините, РЗИ и РЗОК.
Областната аптечна карта ще съдържа данни за географско-демографската характерност на региона, здравно-демографската характерност на популацията в региона, конструкция и ползване на лекарствени артикули за домашно лекуване от популацията на територията на региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки на територията на региона, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на област Видин.
Към регионалната аптечна карта ще бъде приложено и мнение, направено по написаните, от министерство на опазването на здравето, ред и критерии, по отношение на нужния най-малък брой аптеки, както и нужния най-малък брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, които се дефинират съгласно потребностите на популацията в региона.
Въз основа на всички регионални аптечни карти ще бъде направена и Националната аптечна карта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР