В областна администрация Сливен бе проведен Областен съвет по социална

...
В областна администрация Сливен бе проведен Областен съвет по социална
Коментари Харесай

Заседава Областният съвет по социална политика и права на хората с увреждания

В регионална администрация Сливен бе извършен Областен съвет по обществена политика и права на хората с увреждания. В съвещанието, водено от регионалния шеф инж. Маринчо Христов, който е и ръководител на съвета, взеха присъединяване заместник-кметове и специалисти от четирите общини, представители на териториалните държавни институции, представители на организациите на хората с увреждания, неправителствени организации, представители на работодателски организация.

Експерти от Областния информативен център показаха информация за план от Националния проект за възобновяване и резистентност. Това е план „ Започвам работа – Компонент 3 „ Заетост “, който се извършва по Програма " Развитие на човешките запаси " 2021-2027 от Агенция по заетостта. Те срещнаха присъстващите и с Индикативната годишна работна стратегия за 2024 Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027, както и с състезанията за финансиране на планове на хората с увреждания от Агенция за хора с увреждания(АХУ)

Различното в тази среща бе присъединяване и на представители на Регионалния център за поддръжка на обществени предприятия в гр. Бургас, които презентираха така наречен Проект П41 “Развитие на обществената стопанска система “, който е част от Плана за възобновяване и резистентност на Република България, в който фокусът пада върху обществената стопанска система и по-специално върху капацитета на обществените предприятия.

Заседанието на Областния съвет по обществена политика и права на хората с увреждания протече по открития дневен ред. Състоя се полемика по действителните проблеми на хората с увреждания в региона. Сред най-наболелите и с локална значителност бяха изтъкнати следните:

-Ограничените благоприятни условия за устройване на непрекъснато работно място на хора с открити от ТЕЛК тип и степен на увреждане.

-Ограничената досегаемост за инвалиди до някои институции в града.

-Въвеждане на ценови облекчения за градския превоз и за хората с онкологични болести.

-Изграждането на налични санитарно-хигиенни пространства за инвалиди в централните градски елементи на общините от региона, както и наоколо до районните архитектурно-исторически музей и забележителности.

Вниманието бе ориентирано и върху достъпността на външната среда, която е най-големият проблем за незрящите хора и по-специално неналичието на аудио уведомяване по автобусните спирки и в самите рейсове, което им оказва помощ да схванат кой номер рейс идва или на коя спирка са.

На полемиката беше регистрирано още, че би трябвало да се работи в тенденция смяна на настройките на работодателите по отношение на назначението на работни места на хора с увреждания. Областният шеф пое ангажимент да насочи въпросите на хората с увреждания към виновните институции и дружно да търсят решения на проблемите им.

В края на съвещанието се състоя и избор на нов заместник-председател на Областният съвет по обществена политика и права на хората с увреждания, който да заеме мястото на починалия Димитър Димитров- досегашен ръководител и на Сдружение „ Онкологично заболели и другари “ – Сливен. На негово място бе определена госпожа Юрка Андонова- предсeдател на Сдружение „ Съюз на диабетно болните “ – гр. Сливен
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР