В Областна администрация Силистра бе проведена втората разширена работна среща

...
В Областна администрация Силистра бе проведена втората разширена работна среща
Коментари Харесай

Област Силистра е сред 4 пилотни за страната по обучение през целия живот

В Областна администрация Силистра бе извършена втората разширена работна среща на Областна координационна група за учене през целия живот. Нейната съществена цел бе „ Изглаждане на партньорска мрежа в бранша за учене на възрастни “. Тя бе открита от Димитър Тодоров – заместник-областен шеф на област Силистра, в наличието на доктор Габриела Миткова – шеф на РУО за област Силистра.

Областният координатор на координационната група Мая Григорова от РУО на МОН показа плана, в който област Силистра взе участие като пилотна, дружно с областите Бургас, Враца и Търговище в границите на план на тематика „ Изпълнение на обновените цели на Европейската стратегия за учене на възрастни “ по стратегия „ Eразъм + “.

В края на форума стана ясно, че на този стадий от поканените 20 организации 15 са попълнили нужните формуляри за присъединяване в партньорската мрежа, респективно одобрявайки партньорското съглашение за развиване на уменията в пилотна област Силистра. По предварителна информация най-малко още две организации са заявили подготвеност да се включат, само че не са имали опция да го реализират на форума.

На 7-8 март т.г. следва с семейството на ПГСУАУ „ Атанас Буров “ – Силистра да бъде извършено образование „ Комуникационни и презентационни умения “, в което ще вземат участие 30 души. В ход е организацията и на други начинания на локално равнище, в това число „ Кръгла маса “ в границите на годишната научна конференция на Филиал Силистра на Русенски университет „ Ангел Кънчев “, както и иновационен лагер за фамилни предприемачески планове.

В дейностите е очакван и асортимент на 3 положителни практики от област Силистра, които ще бъдат оповестени дружно с други от останалите 3 пилотни области в уеб страницата на Националния координатор на плана и в разнообразни уеб-форми за другарство. До края на годината ще бъде направен разбор на положението по тематиката и оценка, която ще стане ясна в края на 2023 година, когато ще бъде показана на двудневно образование – семинар.

Ана Караджова – шеф на Областен информативен център Силистра, показа пред аудиторията опциите на две европейски стратегии по въпросите на образованието през целия живот („ Развитие на човешките запаси “ и „ Образование “), по които предстоят процедури на разкриване. Специално в просветителната стратегия има заделени 65 млн. лева, в това число за така наречен валидиране на умения и компетентности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР