В Областна администрация - Пловдив пристигнаха 598 хиляди бюлетини и

...
В Областна администрация - Пловдив пристигнаха 598 хиляди бюлетини и
Коментари Харесай

И в Пловдив пристигнаха бюлетините за предстоящия парламентарен вот

В Областна администрация - Пловдив дойдоха 598 хиляди бюлетини и 983 устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден, и профилираната хартия на машинното гласоподаване. Основните терзания са при отчитането на вота и попълването на протоколите, които са малко по-усложнени, разясниха пред публицисти ръководителите на 16 и 17 Районните изборни комисии (РИК) Калоян Сухоруков и Янко Радунчев. 

Всички детайлностите свързани с видеонаблюдението и по-сложния протокол, който е с 18 страници, са конкретизирани и все още не престават образованията в тази посока, сподели Сухоруков. По думите му членовете на Секционните изборни комисии (СИК) би трябвало първо вярно да открият резултата от гласуването и да го нанесат в секционните протоколи. На страниците на РИК има генериран протокол за всяка комисия. Съветваме ги след края на изборния ден да попълнят онлайн протокола, да сверят и тогава да го нанасят на беловата, уточни Сухоруков. Той акцентира, че едно такова упражнение би им коствало към 20 минути, а в случай че предадат неверен протокол, отстраняването на грешките би лишило към четири-пет пъти повече време.

Този път протоколът е по-голям поради многото партии и обединения и преференциите, което е обвързвано с по-голям брой контроли, които би трябвало да бъдат съпоставени, с цел да излезе протоколът вярно запълнен, изясни Радунчев. Относно видеонаблюдението при преброяването на вота, той разяснява, че записващите устройства са телефони, които са изчистени от всичко и имат единствено програмата за видеозаснемането. Не е належащо за видеонаблюдението да се демонстрира всяка една бюлетина. Радунчев уточни, че в случай че има някакво спиране на онлайн излъчването това не се отразява на изборните резултати. Записът ще бъде свален и качен от ЦИК на специфичен уебсайт. В събота всяка СИК ще направи проба на видеоизлъчването и ще се сдвоят посредством QR кода със системата, сподели ръководителят на 17 РИК. По думите му е значимо членовете на СИК да знаят, че в случай че устройството даде неточност и прекъсне записа, не би трябвало да стартират преброяването изначало, а да продължат от момента, в който е спряло да работи. 

За 16 МИР Пловдив-град са предопределени 308 хиляди хартиени бюлетини, а за МИР-17 Пловдив - област – 290 хиляди. С това количество се обезпечава вота на 100 % във всички изборни секции. Устройствата за видеозаснемането са за всяка една секция в двата изборни региона, надлежно в 16 МИР – 459 секции и в 17 МИР – 524 секции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР