В Областна администрация - Перник се проведе заседание на Епизоотичната

...
В Областна администрация - Перник се проведе заседание на Епизоотичната
Коментари Харесай

В Областна администрация - Перник се проведе заседание на Епизоотичната комисия

В Областна администрация - Перник се организира съвещание на Епизоотичната комисия, управлявано от регионалния шеф Ирена Соколова, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация.

Губернаторът съобщи, че към този миг в Пернишка област няма регистриран позитивен случай на Африканската чума по свинете, само че обстановката е изключителна, изискваща бърза, превантивна и синхронизирана активност сред всички институции.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) доктор Елза Драгомирова акцентира, че окончателният период за непринудено кръвопролитие на свине на територията на шестте общини в района и последващото осъществяване на стерилизация на животновъдните обекти вид „ заден двор” е 2 септември.

След него стопаните на нерегистрирани прасета, които не са подхванали мярката, подлежат на акт от страна на ОДБХ и наставления за привеждане на стопанствата във тип отговарящ по отношение на ограниченията за биосигурност.

Д-р Драгомирова осведоми, че от 1 септември 2019 година ще започва изплащането на първия транш на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, към този момент направили санитарно-дезинфекциозни мероприятия на обектите след доброволното кръвопролитие.

За да получат полагащата им се финансова помощ, стопаните на свине следва да подадат до 2 септември заявление по пример, с което да заявяват, че са направили непринудено кръвопролитие, разчистване и стерилизация на двора с изтъкване на название и количество на закупения/ите дезинфектант/и и консумативи. Също по този начин се попълня и констативен протокол, подписан от стопанина и съответният кмет/кметски наместник на обитаемото място.

Списъците се обработват от общинските кметове и се подават за легализация към Областна администрация и Областната дирекция по сигурност на храните.

По гледище на ОДБХ-Перник описите ще бъдат изложени на видни места в обитаемоте места за реализиране на публичен надзор за тяхната обективност. При сигнали от поданици за злоупотреби, хората могат да звънят на указани под самите описи телефони в Областната дирекция по сигурност на храните, на тел. 112 или в Областна администрация - Перник. Всички сигнали ще бъдат проверявани и ревизирани от способените органи.

За по-голямо облекчение на притежателите на свине, представители на ОДБХ ще посетят обитаемоте места за погашение на подпомагането, за което кметът авансово ще разгласи деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

Още на следващия ден ще бъдат свикани незабавни Общински епизоотични комисии с присъединяване на ОДБХ, на които ще бъдат наново прегледани процедурите и крайните периоди.

Следващото постоянно съвещание на Областната епизоотична комисия, което регионалният шеф привиква, ще бъде на 3 септември 2019 година (вторник) от 15:00 ч. в зала "Струма " на Областна администрация – Перник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР