В областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен са около 130

...
В областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен са около 130
Коментари Харесай

Честват 150 години на консулството на Испания във Варна

В областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен са към 130 непрекъснато живеещите испанци.В четирите области работят разнообразни компании от Кралството, най-вече в сферата туризма, недвижимите парцели, възобновимата сила, в производството на фаянс и цимент. Това заяви почетният консул на Испания във Варна Христо Досев.

С Дни на испанската просвета и изкуство в средата на октомври ще бъде маркирана 150-годишнина от основаване на почетното консулство. През 1867 година консул на кралството става Анж Мари Дюрони.Постът му поема по-късно неговият наследник Жан Дюрони, изясни историкът Борислав Дряновски. Той посочи, че във Варна към момента живее правоприемник на първия консул на Испания у нас. Според историка Варна е първият консулски град в България. Още през далечната 1352 година Венеция отваря свое дипломатическо посланичество.

В Дните на испанската просвета и изкуство следва среща със студенти от Кралството, които учат в Медицинския университет. Ще има прожекция на филма“Кралицата на Испания“, театрална режисура и концерт. Ще бъде открита и галерия с фотографии на тематика „Съвременна Испания“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР