В област Видин повече от 63% от работодателите са заявили,

...
В област Видин повече от 63% от работодателите са заявили,
Коментари Харесай

Над 60% от работодателите във Видинско няма да наемат нови служители

В област Видин повече от 63% от работодателите са декларирали, че няма да наемат нов личен състав през идващите шест месеца.
Данните са от извършено анкетно изследване от БТ измежду работодатели в района с максимален % на нает средномесечен личен състав за последната година. Само 7.9% от работодателите са показали, че им следва освобождение на личен състав през идващите шест месеца.
Лекар, здравна сестра и експерт по здравни грижи са най-търсените специалности в този момент и за през идващите 12 месеца от работодателите във Видинско, изискващи висше обучение. Във Видинска област те липсват и има дефицит на работна ръка за тези специалности. След тях се подреждат специалностите - "Специалист - планове ", "Психолог ", Инженер - електро и строителен ", преподавател и други Най-търсени са специалностите със приблизително обучение - "Машинен оператор ", "Помощник в строителството ", "Асистент на доктор по дентална медицина ", "Икономист ".
Търсените служащи без подготовка от работодатели във Видинско са за събиране на боклуци, в селското и горско стопанство, помощници при приготвянето на храни.
Повече от 76 % от работодателите във Видинско са показали, че срещат усложнения при намирането на работна мощ. Близо 50% от тях декларират, че идната коронавирус рецесия или ограничаващи ограничения няма да окажат въздействие върху декларираните потребности от нов личен състав. За идващите три години се чака най-търсените експерти с висше обучение да са в администрацията и ръководството, стопанската система, машинното инженерство, а измежду тези със приблизително обучение - в търговията на едро и дребно, градинарството, строителството.
Рекордно ниска е записана безработица в района за месец октомври, където е регистрирано равнище от 6.35%. За същия интервал на предходната година безработицата е била 9.45%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР