В област Търговище за изминалия отоплителен сезон са възникнали 64

...
В област Търговище за изминалия отоплителен сезон са възникнали 64
Коментари Харесай

63 пожара в област Търговище заради непочистени комини

В област Търговище за миналия отоплителен сезон са зародили 64 пожара в комини без породени от тях загуби. 63 от тях са породени от погрешно потребление на отоплителни уреди, а повода за един е строителна нередовност, оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи в Търговище, при започване на есенно-зимния сезон.

За същия интервал в региона са зародили 8 пожара в коминни тела със загуби. Причината за пораждане на 5 от тях е небезопасно потребление на отоплителни апарат. Два от пожарите са породени от строителна нередовност, а един - от късо съединяване.

От Пожарната работа в Търговище допълват, че комините са едни от най-пожароопасните детайли в отоплителните системи заради обстоятелството, че се нагряват до високи температури и минават през цялата постройка. Потвърждение на посоченото е огромният брой пожари, зародили основно в жилищни здания при неспазване на противопожарните условия, осведоми Българска телеграфна агенция.

Предназначението на комините е да основават нужната за горенето двигателна сила и да водят в атмосферата образувалите се димни газове. По време на горенето на отоплителните уреди в комините се образуват обилни количества сажди. Най-много сажди се отделят при горенето на въглища.

Саждите имат относително ниски температури на самовъзпламеняване. При горенето си те развиват високи температури и отделят искри, което основава пожарна заплаха за близко разположените до комина и към него горими материали.

В навечерието на есенно-зимния интервал отоплителните уреди и комините е належащо да се ревизират, почистят, а при нужда - да се ремонтират за обезпечаването на пожарната им сигурност, приканват от Дирекцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР