В област Сливен се отчитат по-ниски добиви на слънчоглед и

...
В област Сливен се отчитат по-ниски добиви на слънчоглед и
Коментари Харесай

В област Сливен се отчитат по-ниски добиви на слънчоглед и царевица заради сушата

В област Сливен се регистрират по-ниски добиви на слънчоглед и царевица поради сушата. Това заяви пред публицисти шефът на ОД "Земеделие " в Сливен Тодор Братанов.

Средният рандеман при слънчогледа е 112 кг/дка, като общо засетите площи в региона са 271 000 декара. С царевица са били засети 30 000 декара, като междинният рандеман е 444 кг/дка.

Сушата оказва негативно въздействие и върху подготовката на площите при сеитбата на есенниците, като стопаните се надяват преваляванията да подобрят обстановката.

В региона, поради сушата има пропаднали площи, най-вече при есенните култури, като при пшеницата са 9420 декара, при ечемика - 520 декара. При рапицата са пропаднали 2280 декара, като при тази просвета е имало и провали от градушка.

Общо 2125 земеделци от Сливенско са получили обезщетения по Коронавирус мярка, сподели още Братанов. Финансовата помощ е в отговор на икономическите последствия от Коронавирус рецесията, като стопаните към този момент са получили парите от Държавен фонд "Земеделие ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР