В няколко населени места жителите са се увеличили с над

...
В няколко населени места жителите са се увеличили с над
Коментари Харесай

Преди местния вот: проверяват адреси, където живеят повече хора

В няколко обитаеми места жителите са се нараснали с над 50% в интервала януари-април 2023 година

Преди локалните избори на 29 октомври още веднъж неестествено се усилва броят на жителите в дребните общини. Това сочат данни на Института за развиване на обществената среда.

В няколко обитаеми места жителите са се нараснали с над 50% в интервала януари-април 2023 година Става дума за селата Бодрово, Сливовик, Драгойново и Голима Раковица. На този декор заличават над 150 души, регистрирани на три адреса в Приморско. Това се случва след сигнали, че новодомците са трансформирали адреса си шест месеца преди изборите.

Според кмета на крайморския град на три адреса не живеят надлежно 107, 57 и 17 души.

„ Това са регистрации, които са правени от 80-те години до момента. Това са регистрации с струпване. Днес съм издал заповед за изтриване на съответната регистрация на съответните лица “, изяснява Димитър Германов, кмет на Приморско, пред bTV.

От полицията в града правят инспекции на всички места където живеят повече от четирима души на един адрес. „ Проверяваме безусловно всички адреси на цялата община, където има скупчване на повече хора, които са регистрирани там “, показва основен контрольор Христо Грудов, шеф районно управление (на МВР) Приморско.

Само в прерогативите на кмета е да свика комисия за инспекция по закона за гражданската регистрация, само че на процедура това не постоянно е в негов интерес. „ Те или я забавят, или не я довършват до край, или не образуват комисията. Определени претенденти, които и сега са кметове, не помнят това си обвързване – от позиция на това, че биха могли да обезпечат гласоподаватели, които да ги поддържат “, разяснява тематиката и Александър Андреев, експерт по изборно законодателство.

Централната изборна комисия към този момент разгласи, че в случай че човек е сменил регистрацията си през последната половин година, би трябвало да се запише в изборните описи не по-късно от 14 дни преди деня на локалния избор.

Използването на новодомци в локалните избори стигна до парадокси преди седем години. С смяна в Закона за гражданската регистрация се вкара основаването на комисия, която да ревизира новодомците.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР