В няколко медии е излязла само първата заповед, която бе

...
В няколко медии е излязла само първата заповед, която бе
Коментари Харесай

Ананиев и Маринов уточниха кои магазини и при какви условия могат да работят

В няколко медии е излязла единствено първата заповед, която бе доста по-строга от втората. Нашата цел е да няма скупчване на доста хора на едно място. Това е задачата на тази заповед. 

Това разгласи на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев по мотив заповедта за налагане на противоепидемични ограничения в страната. " Ще повторя още веднъж заповедта. Преустановяват се визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях. На заведения за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Всички търговски действия, неупоменати нагоре, не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. В моловете могат да работят само питателните вериги, аптеките, дрогериите и банковите офиси. Магазините по комерсиалните улици - за облекла, за обувки, строителни магазини, за техника, фризьорски салони, могат да работят, като се съблюдават строги хигиенични условия и не се допуска струпване на доста хора. Ако установим скупчване на хора, магазините ще бъдат затваряни ", разкри Ананиев. 

" По отношение на сватбите в малцинствените групи ще наложим по-строг надзор, с цел да няма скупчване на доста хора ", увери от своя страна вътрешният министър МЛаден Маринов. " Удължаваме периода за издаване на персонални карти и шофьорски книжки с 6 месеца. Това значи, че в случай че през днешния ден ви изтича картата, тя ще важи още месеца и по този начин няма да има скупчвания пред гишетата за издаване на документи. Същото важи и за документите за газовите уредби - удължаваме периода за прерагистрация до месец май. Призовавам всички хора да не имат вяра на никой различен с изключение на на органите на Министерство на вътрешните работи. Тук става въпрос за телефонните измамници. Установили сме единични случаи на опити да се споделя, че има близки, които са с ковид и трябват пари, с цел да бъдат настанени в лечебни заведения.  Всеки да звъни на телефон на 112 и там ще получи нужната информация. Вече има арестувани за неспазване на карантина. Вчера в Народното събрание бяха признати промени в Наказателния кодекс, които бяха нужни и ще свършат работа. Работим с цялостен потенциал. Получаваме сигнали за опити за далавера с цените на хранителни артикули. Реагираме на всички сигнали. Икономическа полиция работи и няма да допуснем никой да спекулира със страховете на хората ", безапелационен бе Маринов. 

" Не затваряме хотелите по курортите. Там даваме опция на притежателите да провеждат кетъринг по стаите и да няма събирания в ресторанта на комплекса. Същото важи и за магазинчетата за сувенири и цветя. Там приказваме за персоналната дисциплинираност на притежателите, които не би трябвало да позволяват скупчване на хора в магазините си. Ако установим такова скупчване, ще затваряме магазините. Мерките са преценени. Предпочитаме да ги въведем в този момент, вместо след няколко месеца, когато може да ни коства доста по-скъпо. Мерките са прецезирани и не стопират работата на стопанската система. Ако се реши, че има пик на болестта, може да втърдим ограниченията и противоположното, в случай че има спад, можем да отменим част от ограниченията. Към момента наложените ограничения са гъвкави и не мога да кажа, че стопират живота в страната. Пак ще повторя, че те са прецезирани и задачата им е да не се позволява скупчване на хора ", повтори Ананиев. 



" Зъболекарските кабинети не престават да работят. Никой не е спирал работата им. Получаваме сигнали за отлив на пациенти, само че това е решение на всеки един пациент. Единствено в лечебните заведения под карантина има избрани и по-специфични ограничения за достъп и сигурност ", сподели още Кирил Ананиев.

" Пред огромните магазини има патрулни коли и когато се забележи скупчване на хора, те се намесват. Няколко пъти обяснихме и призовахме да няма скупчване на хора. Храна има. Няма потребност от запасяване. Няма по какъв начин да страната да застане до всеки един и да го пази да не се реди на опашка. Тук приказваме за персонална самодисциплина ", добави доцент Ангел Кунчев. 

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР