В някои страни гасят пожари с мирни бомби. Боинг“ с

...
В някои страни гасят пожари с мирни бомби. Боинг“ с
Коментари Харесай

Тръмп гаси пожар с бомба

В някои страни гасят пожари с мирни бомби. „ Боинг “ с „ хартиени “, другаде с прахови. Политическият пожар на главата на американския президент не угасва, очевидно е решил да го потуши като взриви Близкия Изток (БИ), че и пожар да избухне в близост. Онзи ден хвърли бомбата, че ще реалокира американското посолство в Йерусалим – свещено място за юдаизма, християнството и исляма. Ако се реализира, това би означавало фактическо признание на този основен за юдеи и мюсюлмани град за столица на Израел. Следователно там неизбежно поражда пожар с евентуално разпространение в близост.

Тръмп не прави нищо по-различно от предшествениците си, единствено ги слага в неловко състояние, че не са изпълнили решението на конгреса от 1995 година за преместването на посолството. За да не влезе в действие законът, постановяваха несъгласие на всеки шест месеца с оглед да се даде време на израелци и палестинци да се спогодят по тази тематика. Оттогава минаха цели 22 години, ще извърша закона, както доста искаше и еврейското лоби в Съединени американски щати, споделя Тръмп.

На чия страна ще застане то в този момент, пита той, откакто формален Израел се радва. Доскоро лобито твърдо играеше против него, мъчно би взело завоя, само че още по-трудно би било да не го поддържа. Преломен миг настъпи, време е за ясни позиции. Същевременно Тръмп по този метод остро слага въпроса остават ли Съединени американски щати в БИ след краха на ИДИЛ и оцеляването Сирия с Асади като какъв фактор.

Така дебело се акцентира, че тежък неуспех е претърпяла цялостната досегашна политика на „ Вашингтонското политическо тресавище “ в този район, само че е спечелила линията на външните им съперници. Фокусира се вниманието на американските жители върху резултатите за тях от нападателната външна политика на „ блатните “ демократи и някои републиканци, водена близо 40 години. Да я продължаваме или да пресушим блатото, пита американците президентът, до момента непрекъснато нападан от тези.

Тези дни Euro Pacific Capital показа, че от Федералната аварийна система е надут следващ великански балон и последвията няма да се хареса на никого. Неговият началник Петър Шиф,правилно предсказал първата вълна на суперкризата през 2008 година, планува: „ Доларът ще се срине, както и покупателната дарба на популацията ще рухне.“
От интервенциите на Буш и „ миротворчеството “ на Обама в ислямския свят Съединени американски щати трайно изгубиха доста повече, в сравнение с завоюваха. Мнозинството американци обаче не го схващат, след Йерусалимския ход на Тръмп ще им просветне. Той е и тест за страните от района, уточняване кои са съдружниците на Вашингтон и до каква степен може да разчита на тях. Само оръжия за наслада на военно-промишления комплекс на Щатите ли ще купуват или са подготвени да водят война с него за американските ползи.

Най-верният с оглед своите витални ползи съдружник Израел е заставен да подрепя Съединени американски щати и даже да води война, само че по никакъв начин не би желал да се стане потребност за това. С оцеляването на Сирия се очерта така наречен Шиитска дъга от Иран до Ливан, а да се водят военни дейности с доста мощен съперник на прилежаща територия крие огромни опасности. Най-вероятно подмолно ще изискат Тръмп да отсрочи мероприятието, той пък ще го направи възмездно.

Какъв съдружник е Саудитска Арабия (СА) – огромният губещ в района при настоящето развиване на войната с ИДИЛ? Препълнени са с най-модерни оръжия, с които обаче няма кой да влезе в действителни бойни дейности. Тъй като даже множеството бойци са милионери, да не приказваме за офицерите. Около и даже измежду кралското семейство ври и кипи от различия, оцеляването на режима е под въпрос. С това семейство от много години са тясно свързани стопански и политически множеството съперници на Тръмп, изключително семействата Буш и Клинтън.

Сега да ви забележим! Рияд побърза да прикани Съединени американски щати да се откажат от преместването на посолството си в Йерусалим. Защото другояче сигурно саудитите щяха да изпаднат в рискова изолираност от другите ислямски страни. Пари ще даваме, само че вие американците и израелците се бийте за нашите ползи! Това ли желаете вие от „ блатото “ и лобито, пита Тръмп. Та саудитите към този момент интензивно контактуват с Москва.

Съединени американски щати не могат да разчитат даже на натовска Турция. Дори в противен случай, откакто Централно разузнавателно управление на САЩ не съумя с преврата против президента ислямист Ердоган, Анкара е все по-недоброжелателно настроена. Нещо повече, намерено завива към стратегическите съперници на Вашингтон Русия и Иран. Ако Съединени американски щати признаят Йерусалим за столица на Израел, Турция ще скъса дипломатическите си връзки с еврейската страна, съобщи Ердоган.

Забива вдигнатата му топка като се отбелязва за лидер на ислямския свят. Йерусалим е алената линия за мюсюлманите, Турция е острието против неверниците. Значи тойе действителният претендент за халиф, а не от епохи претендиращите за ролята кралски фамилии в СА, Йордания и Мароко!

Врагът на моя зложелател е мой другар, както споделят арабите. Към този нежен към този момент съюз на трите някогашни империи завиват също Катар и Ирак, по-отдалеч и Египет. С това очакванията на „ Вашингтонското тресавище “, Израел и оредяващите европриятели за въоръжен конфликт сред сунити и шиити в БИ се стопяват. Йерусалимският ход на Тръмп го вади на ярко по присъщия му фойерверков метод.

Москва посрещна Тръмповата пожарна самодейност умерено, както се поставя на победител в близкоизточния геополитически конфликт. С оглед дипломатическите совалки сред Тел Авив и няколко арабски страниот БИ, ръководени от президентския шурей Кушнер за контролиране на израелско-палестинския проблем, външният министър Лавров се поинтересува има ли проект и по какъв начин да му спомагат. Срещу известни услуги в Украйна, вероятно.
Едва ли има проект. А за какво в този случай Русия и персонално Путин да не излязат с такава самодейност, евентуално ще срещнат доста по-голяма поддръжка от страните в БИ. Дори може да се реализира, в случай че Съединени американски щати и Англия не съумеят някак да попречат. Британците могат изненадващо да приложат остарялата си сентенция „ Ако не можеш да ги победиш, причисли се към тях “ и да завоюват едно-друго.

Европейски Съюз нищо не може там, никому не е необходим, заседнал в наказания и разправии с Иран, Русия и Турция, охладнял към присъединяване в „ мироналагащите “ военни интервенции на Вашингтон. А Съединени американски щати по какъв начин да продължат раздухването на безпорядък, някъде управляем, в множеството случаи не? Дори Северна Корея не се плаши от Седми американски флот и в Персийския залив ги гледат с възходящо съмнение. То къде ли ги гледат с тогавашното удивление, почит или най-малко с вяра?

Болезнена е привързаността към ролята на международния хегемон.Финансовият, военният и демократичният елити не си показват Съединени американски щати катосамо една от няколкото велики страни на планетата. Тръмп и стоящите зад него пробват да завъртят кормилото, измененията в света постановат отвод от диктата, от сритването на непослушните, шамаросването на несъгласните, ограбването на слабите „ за положителното “ на изброените. Не тъй като хегемонията и произволът не се харесват и на тях, а тъй като цената им е прекомерно висока и май към този момент непостижима.

Тръмп при предстоящото развиване на почналата дандания към Йерусалим по-скоро ще излезе с вътрешнополитически облаги. Няма същински мераклии да се бият между тях в размирния район, номерът с ИДИЛ не може да се повтори. Остава Вашингтон да усили военния си контингент, с цел да пази Израел и лицемерните си арабски съдружници, само че е много неизгодно и липсва политическа вероятност. Сляпа улица е тази.Опитът коренно да трансформират обстановката в БИ е зареден с злополука.

При това доста по-важни за Съединени американски щати процеси протичат в Европа, Украйна, Латинска Америка и изключително в Далечния Изток. У дома също бързо пораства напрежението. По-изгодно е да се съобразят с новите действителности, да се откажат от месианските си и богоизбрански искания, с цел да се върнат към величието си в променената среда. Все още имат запас, другите огромни ще им спомагат, по-малките ще ги приветстват. Иначе следва война, която никой няма да завоюва.Обаче подготвени на всичко мераклии в „ блатото “ има. Обезумели от неналичието на друго, с изключение на да налитат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР