В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток

...
В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток
Коментари Харесай

Министър Попов за снежната блокада; Държавата е подготвена, но ситуацията беше екстремна

„ В някои райони като Родопите семействата, които оставаха без ток в миналото, бяха доста, в този момент са доста малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до понижаване на тези случаи. Винаги, когато има огромен сняг, той не може да бъде изчистен незабавно “. Това разяснява пред БТВ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
 Прочетете още
" Според мен страната беше добре готова, а обстановката беше рискова. Комбинацията беше от няколко фактора – доста тежък и влажен сняг, който се изсипа доста бързо, имаше невиждан мощен вятър в ниските елементи на страната, което докара до огромни преспи. Такива рискови комбинации ще следим евентуално все по-често “, изясни още той.
„ Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и на практика. Във Франция, когато се строи път, се прави със сюжет за повдигане на световната температура с 4 градуса. Вдигането на световната температура с 4 градуса не значи, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а значи, че ще има доста повече рискови феномени – доста повече горещи дни и доста по-големи наводнения “, изясни министър Попов.
Той призна, че не сме готови за тези рискови феномени.
 
„ Нашата инфраструктура не е съответна на българския климат подобен, какъвто е. Още по-малко е съответна на климата, какъвто чакаме да стане. Приготвяме се, имаме няколко тактики, които се осъществят – за ръководство на речните басейни, за предварителна защита от наводнения, за климатична акомодация. Това са национални тактики, които постепенно се осъществят. Тези неща се развиват, само че съгласно мен би трябвало да ги ускорим “, уточни министър Попов.

Той уточни, че в България има компания, която прави гражданска война в карго въздушния трафик с вероятност да го декарбонизира.

Кога затваряме „ Мариците “?

„ Аз не виждам опция българската въглищна промишленост да работи след 2030 година – просто по пазарни аргументи, не тъй като ще я затворим административно. Проблемът е, че ние живяхме в някакво отричане на тази действителност през последните 25 години “, разяснява Юлиян Попов.

Ограниченията за замърсяващите коли

Относно отлагането на санкциите за влизането на остарели коли в центъра на София, той уточни, че всяка една сходна комплицирана система се вкарва на стъпки.

„ Винаги има нещо, което не работи, или има потребност от интервал, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани “, разяснява министър Попов.

„ Тази възбрана няма да реши казусът с въздуха в столицата, само че ще способства малко. Проблемът във въздуха както в София, по този начин и в другите градове е сложен. Основният фактор е отоплението на твърди горива “, съобщи той.

500 лв. спомагателен налог за остарели коли от Европейски Съюз

Юлиян Попов уточни, че поддържа концепцията да има 500 лв. спомагателен налог за коли втора ръка.

„ Българският авто парк е доста стар, нерешителен и замърсяващ и ние сме се трансформирали в бунището на старите коли на Европейски Съюз. Това не е обикновено “, означи министърът.

Мръсният въздух

" В България досега тази година няма град, който да е превишил допустимите правила по отношение на европейските стандарти. Преди време страната ни беше в наказателна процедура, даже имаше и дело против нас, което спечелихме ", уточни Юлиян Попов. Той заяви, че обитаемоте места с най-мръсен въздух у нас са Никопол, един квартал на Пловдив и Русе.

Паянтова ли е сглобката?

Той разкри, че се схваща доста добре с сътрудниците си в кабинета, само че няма политически тил.

„ Събрали сме се, с цел да свършим колкото се може по-бързо колкото се може по-смислена работа. А има доста неща, които са забавени в тази страна по най-различни аргументи “, съобщи още той. Министърът разяснява и думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че сглобката е паянтова, като уточни, че за него тя е по-скоро динамична.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР