В някои райони на Берлин нощта има различен цвят -

...
В някои райони на Берлин нощта има различен цвят -
Коментари Харесай

Газовата криза изгаси фенерите в Берлин

В някои региони на Берлин нощта има друг цвят - светлината е по-ефирна, а сенките - по-дълбоки там, където улиците са осветявани от газови фенери. Тези региони обаче скоро може да се окажат потопени в мрак, в случай че през есента Германия разгласи най-високата степен на изключително състояние в доставките на природен газ.

Берлин има най-голямата оживяла мрежа от газови фенери в света, споделя Ройтерс. Те са ситуирани главно в западната част на града, където необятните булеварди на богатия квартал " Шарлотенбург " са обгърнати в призрачната светлина, властвала през 19 век.

Някога странна екстравагантност, която столицата на една богата страна елементарно може да си разреши, в този момент това е проблем за градските управляващи, до момента в който Германия се готви за бъдеще без съветския газ, който задвижва индустрията й от десетилетия.

Страхът, че Москва може да понижи още повече доставките, принуди Берлин да форсира проектите си да размени оставащите по тротоарите му 23 000 газови фенера.

" Най-важното в този момент е да се форсира замяната им с електрическо осветяване ", показва Бенедикт Лукс, член на транспортният комитет в градския парламент, представител на партията " Зелени ".

Освен че ще приготви столицата за вероятно прекъсване на газовите доставки, замяната на газовите фенери ще способства за битката с климатичните промени, показва Лукс.

Германското държавно управление може да разгласи " трета степен " на паника в газоснабдяването, в случай че газовите потоци продължат да се свиват. Лукс се тормози, че това би принудило града да изключи това осветяване.

Ускоряването на подмяната ще бъде обвързвано с евтини, само че грозни промени. Вместо трудоемката задача да се окабелят комплицирано орнаментираните стълбове от ковано желязо (най-старите от които са още от 1906 г.), те ще би трябвало да се заменят с съвременни ЛЕД светлини, всяка струваща до 10 000 евро, като някои ще бъдат заместени с алуминиеви копия.

За да се спести време, кабелите ще бъдат опънати сред тях, вместо да се разкопават улиците.

Мнозина не са щастливи.

" Берлин е съвсем последният град в света, където можете да си извършите нощна разходка и да изпиете чаша кафе под светлината на газовите фенери ", споделя Бертолд Куят, началник на " Газлайт кълчър " (Gaslight Culture) - фондация, посветила се на опазването на това културно завещание на града.

Новите квартали би трябвало да се осветяват с електричество, споделя той, само че отличителната атмосфера на осветяваните с газ квартали би трябвало да се резервира, безапелационен е той. Газовото осветяване, което се равнява на към 4500 киловатчаса на година за всеки фенер, коства на града 6,5 милиона евро - капка в океана по отношение на съкращенията, които Германия като цяло ще би трябвало да направи.

Дори най-новите ЛЕД светлини не могат изцяло да емитират света на дребния пламък и ярката му светлина, акцентира Куят. Освен това ЛЕД осветлението притегля повече инсекти от газа, убивайки стотици всяка нощ, добавя той.

Градските управляващи обаче остават твърдо решени. Настоящите проекти са към 3000 газови фенера да бъдат непокътнати в по-старите, застроени най-вече с вили квартали. Според представителя на " Зелените " обаче даже това може да се окаже разкош в епоха на климатични промени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР