В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм

...
В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм
Коментари Харесай

Сериозно ли? Литър мляко 5 лева, килограм кашкавал- 28 лева

В някои магазини литър мляко доближава близо 5 лв., кг кашкавал от краве мляко се предлага за 28 лева, а този от козе - за близо 35 лева за кг. Това обаче са единични случаи, счита Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси.

" Като цяло цената на млякото е под 3 лв.. При сиренето и кашкавала имахме доста съществено повишаване. Сиренето отиде от 7 на 10 лв., а при кашкавала повишаването е с над 50% - междинната цена е към и над 15 лева Определени сирена доближават и 25-26 лева Потребителите би трябвало доста добре да вършат сметка какъв тъкмо артикул купуват - може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино ", разяснява Иванов.

По думите му цената на потребителската кошница не е мърдала повече от месец и е с 24% разлика спрямо предходната година.

" В международен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Спря възходящото придвижване на млечните артикули. Наблюдаваме цената на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е браншът, който ще понесе най-големи вреди. Най-лесният метод потребителят да помогне на българската стопанска система е като избра българския артикул ", сподели още Владимир Иванов.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лв.. Според него изкупната цена на овчето мляко е към 2 лева и е по-висока с 30% по отношение на предходната година.

" Имаме и още една опция - жителите да си купуват млечни артикули непосредствено от фермите. Истинско овче сирене се предлага сред 12 и 15 лева за кг ", уточни Караколев.

Според него се заформя засушаване, което е обвързвано главно с пасищните животни. Ще би трябвало по-голям запас за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще утежни доста обстановката, предизвести Караколев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР