В някои държави от ЕС средствата за сближаване представляват значителна

...
В някои държави от ЕС средствата за сближаване представляват значителна
Коментари Харесай

ЕК дава 2,5 млрд. евро за битка със социалното неравенство у нас

В някои страни от Европейски Съюз средствата за доближаване съставляват забележителна поддръжка, като в България цената им до 2027 година доближава 1,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт, сочат данни, показани през днешния ден от Европейската комисия. Допълва се, че през 2020 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в България е бил 55 на 100 от междинното за Европейски Съюз, като в региона на София е 92 на 100, до момента в който във всички останали райони е от 36 до 42 на 100.

Отбелязва се, че за по-слабо развити райони финансирането е даже по-високо и в българския Северозападен регион надвишава 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт приблизително на година. Според предвижданията в идващите четири години тези европейски средства ще допринесат за растеж на Брутният вътрешен продукт от три % у нас, в Румъния и Португалия. До 2027 година България разполага с 10,8 милиарда евро за доближаване, като средствата ще бъдат ориентирани към икономическото, общественото и териториалното развиване, в това число за прехода към природосъобразна и цифровизирана стопанска система.

Комисията разяснява, че нашата страна получава помощ за развиването на нововъведения по общата политика за продан на технологии и резултати от проучвания, и тяхното приложение в сдруженията и стопанската система, за цифровизиране на администрацията. Отпуснати са 140 милиона евро за усъвършенстване на българските центрове за върхови достижения, 200 милиона евро ще бъдат предоставени на 12 центъра за цифрови нововъведения. Над 10 000 български сдружения ще получат целенасочена поддръжка за повишение на конкурентоспособността посредством нови индустриални вложения и асимилиране на модерни технологии.

Допълва се, че българската стопанска система е най-енергоемката в Европейски Съюз и ръководството на отпадъците остава предизвикателство, като преработката на битовите боклуци към момента е доста под междинното ниво в Европейски Съюз. България е измежду най-уязвимите страни в Европейски Съюз от измененията в природата, в това число повишението на температурата, от суша и несъразмерни превалявания. За справяне с тези провокации вложения за 2,1 милиарда евро ще оказват помощ на нашата страна да реализира задачите за качеството на питейната вода и градските отпадъчни води, за чиста и кръгова стопанска система, за биоразнообразието, за изцяло ръководство на заканите от бедствия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР