В някои администрации не знаят за промени в закони и

...
В някои администрации не знаят за промени в закони и
Коментари Харесай

В някои администрации не знаят за промени в закони и нормативни документи

В някои администрации не знаят за промени в закони и нормативни документи и не престават да изискват информации и документи, което към този момент не се постанова. На доста места администрациите не престават да изискват от жителите документи с които разполагат. Това са част от изводите от изследване по метода " Таен клиент " извършено в 13 структури на държавната администрация по план за по-добро качество на обслужването финансиран от Европейска комисия.

" Вчера изпратих писма до тестваните администрации, в които им давам период до един месец с цел да отстранят всички установени проблеми и да ми рапортуват какво е свършено. Предстоят нови инспекции ", сподели през вчерашния ден вицепремиерът Томислав Дончев. Според Красимир Божанов, шеф " Модернизация на администрацията " в Министерски съвет, един месец е дребен период с цел да се отстранят всички, само че за три месеца може да се направи доста.

В Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), при услуга за жителите за освобождение на лица с над 50% неработоспособност от заплащане на винетка, " скришен клиент " е открил, че се изискват документи, които не би трябвало, като огромен ваучър на колата, застраховка и така нататък Пак в АСП при разпределяне на еднократна помощ за раждане на дете се изискват спомагателни документи, които не са в нормативната уредба, като акт за раждане и документ от банка за сметка.

В столичния регион " Триадица " при издаване на схема за аграрен парцел и презаверяване на схема е открито, че времето за очакване е над 20 минути, колкото е максимума, чиновниците на гише не са осведомени с нормативните документи, а периодите за издаване са по-дълги от тези планувани в Административно процесуалния кодекс. Дори имаме издаване на схема, която не дава отговор не настоящото положение на парцела, сподели Здравко Сечков, който е чиновник на компанията извършите на плана.

Най-тежко е ситуацията в Министерство на вътрешните работи при замяна на брошура. Проучването е " разкрило ", че здравното се издава официално. " Тайният клиент " е чакал 6 часа с цел да подаде документи и са видяни проблемите при организация на работа, очакване на разнообразни гишета и връщане на предходни. Липсва алтернатива за известяван на подготвен документ по е-поща.

При издаване на позволение за дълготрайно пребиване на чужденци в Министерство на вътрешните работи е установено, че няма информация на непознат език, дълго се чакана, формулярите са сложни за попълване, а отношение на чиновниците не е общително и дружелюбно.

" Имаме доста случаи в които чиновниците са общителни и дружелюбни и са склонни да оказват помощ. Има места с добра организация ", сподели Сечков.

Според създателите на изследването съвсем постоянно има сериозна аргументи за чакането и бюрократичното размотаване на жителите. Такива аргументи са остаряла нормативна уредба, софтуерни проблеми, огромен проблем е непознаването на измененията в нормативната уредба.

Алеко Джиджов, който е държавен специалист в дирекция " Модернизация на администрацията ", сподели, че управлението желае администрацията сама да вижда проблемите. Както хората се нервират на опашките, по този начин се нервират и на електронното обслужване, сподели Джиджов.

За това ще бъдат изменени стандартите на административно обслужване и за противоположна връзка. Стандартите включват местонахождение на звеното за административно обслужване, обезпечаване на паркинг за достъп, система за ръководство на чакащи клиенти, наложителен брой на гишетата, отдалечено обслужване на консуматори със характерни потребности, стандарт за даване на указателна информация за предоставяните услуги и за понижаване на броя на изискваните от потребителите документи.

Сред концепциите за нови стандарти за обслужване са подобаващи условия и техническо съоръжение в администрацията. Липсата на софтуерна съгласуваност и познаване на опциите на регистрите на електронното държавно управление е част от казуса, поради който се изискват документи, до които служителите би трябвало да имат достъп.

Ще се вкара и обслужване на непознат език, както и на чатове със чиновници, даже и на чат ботове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР