В НС водачите на групи се събраха на извънреден председателски

...
В НС водачите на групи се събраха на извънреден председателски
Коментари Харесай

В НС обсъждат възможността за обща декларация по случая „Скрипал“


В Народно събрание водачите на групи се събраха на ексклузивен председателски съвет, с цел да обсъдят допустимо ли е да се обединят по обща декларация, изразяваща българската позиция по случая „ Скрипал “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева свика председателския съвет по искане на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която прочете декларация на ПГ на Българска социалистическа партия за България с оферти по общи позиции на националното посланичество. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче опонира, че Българска социалистическа партия целеустремено води страната ни към излизане от Европейски Съюз.

Нинова уточни, че казусът „ Скрипал “ е провокирал невиждана дипломатическа рецесия в света. "В нея са включени към този момент над 25 страни от разнообразни континенти. Отзовават се дипломати, разменят се остри нападки. Напрежението пораства всеки ден. Изключително рискова обстановка и сложен миг за Европа, само че и за всеки политик, който би трябвало да взима решения “, съобщи Нинова.

„ Признавайки пълномощията на изпълнителната власт, считаме, че в парламентарна република тук в българския парламент също би трябвало да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското държавно управление единствено в този миг и всички институции да се обединим. Били сме разграничени по доста въпроси “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Тя съобщи, че Българска социалистическа партия предлага обща позиция на българското Народно заседание към всемирен полезности, правилата на интернационалното право, на равнопоставеност и взаимно почитание на страните членки на Европейски Съюз, които са необорими правила.

" Първо, в случай че сте съгласни да заявим, че ние сме за мир и срещу война. Допускам, че никой от вас не оспорва тази теза. Но мир се реализира с разговор, а не с дрънчене на оръжие и закани. Да заявим, че ние сме за истината и за правилото на интернационалното и българското право почтен до доказване на противното. До този миг никой от нас не знае каква е истината. Никой не е дал безспорни доказателства. Вероятно не значи несъмнено. Никой на никое място не трябва да съден по вероятност", безапелационна бе Корнелия Нинова.

Трето, до момента в който не се дадат безспорни доказателства България да не гони съветски дипломати и да не отзовава свои, сподели водачът на Българска социалистическа партия и моли страната ни да изрази солидарността си, само че на правилата на суверенитет.

В отговор ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи от трибуната, че „ когато излизате и говорите от трибуната, не мога да схвана по кое време сте откровени. Водите целеустремено страната ни към излизане от Европейски Съюз и насочването й в друга посока. Не имаме вяра на лицемерието, което показвате непрекъснато “, обърна се Цветанов към Българска социалистическа партия.

Румен Радев несъмнено обслужва непознати ползи, само че не и да пази националните ползи. Това съобщи в декларация от името на ПГ на ГЕРБ ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Знаем доста добре през 2016 година по какъв начин си издигнахте претендента за президент. Да ви приказва нещо срещата с Решетников, припомняте ли си я. Призивът ми към президента Радев е да се придържаме към пълномощията ни, които са регламентирани в Конституцията. Понеже чухме мнения, свързани с това за какво не е в съгласие с него привикването на посланика ни в Русия- член 105 доста ясно са написани какви са пълномощията на изпълнителната власт “, съобщи Цветан Цветанов.

„ Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши интернационалното право по отношение на Крим. Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непочтено държание от ваш депутат, с обидни квалификации към страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати “, уточни Цветан Цветанов.

Той акцентира, че ГЕРБ и държавното управление постоянно са отстоявали кардиналната позиция за съблюдаване на интернационалното прав. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР