В новото издание на престижната класация на световните университети The

...
В новото издание на престижната класация на световните университети The
Коментари Харесай

СУ никакъв го няма сред най-добрите 1000 университета в света

В новото издание на влиятелната ранглиста на международните университети The Times Higher Education World University Rankings няма нито един български ВУЗ измежду първите 1000, демонстрират данните от класацията.

Единственото наше висше учебно заведение, което е опоменато е Софийският университет, само че той не получава съответно място, а единствено се споделя, че е след първите 1000.

За първи път тази година международната ранглиста се води от двата най-престижни английски университета. Оксфорд за втора поредна година е номер 1, до момента в който Кеймбридж се изкачва от четвъртото място в миналогодишното нареждане до втора позиция в новото издание.

Като цяло измежду първите 200 ВУЗ-а в класацията половината са от Европа. Най-същественият принос за това е на Англия, Германия и Холандия, само че също по този начин и университети от Испания и Италия са съумели да минат напред в листата на най-хубавите.

Другото впечатляващо е, продължаващият прогрес на китайските университети. Два от тях към този момент попадат в топ 30 на света, избутвайки обратно извънредно реномирани университети, а също така съвсем всички ВУЗ-ове от Поднебесната империя усъвършенстват представянето си спрямо предходната година. Авторите на класацията са безапелационни, че това се дължи на целенасочена капиталова политика на азиатския колос във висшето обучение.

В същото време представянето на американските университети се утежнява. От общо 62 висши учебни заведения от Съединени американски щати в топ 200, 29 бележат оттегляне по отношение на предходната година.

Класацията The Times Higher Education World University е най-мащабното изследване за качеството на университетското обучение по света. Оценката на всеки от ВУЗ-овете се прави на база на комплекс от критерии, които включват преподавателския капацитет, изследователската активност, прехвърлянето на познания и интернационалната известност.

Освен това изчисленията в класацията за 2018 година са тествани от външен одит на PricewaterhouseCoopers (PwC).

Реално първите 1000 класирани ВУЗ-а съставляват не повече от 5 % от висшите учебни заведения по света, които са над 20 000.

Ето и университетите в топ 10:

Оксфорд

Кеймбридж

Калифорнийския софтуерен институт

Станфорд

Разузнавателна служба на Турция

Харвард

Принстън

Импириъл колидж Лондон

Университетът на Чикаго

Швейцарския федерален институт по технологии-Цюрих
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР