В новогодишната нощ НИК 421 Св. св. Кирил и Методий

...
В новогодишната нощ НИК 421 Св. св. Кирил и Методий
Коментари Харесай

Екипажът на Св. св. Кирил и Методий спаси бедстващи моряци при пролива Дрейк

В новогодишната нощ НИК 421 " Св. св. Кирил и Методий " взе присъединяване в интервенция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта El Doblon на методите на пролива Дрейк. За бързите и съответни дейности на командира на кораба кап. II сан Николай Данаилов и неговия екипаж оповестява формалната Facebook страница на ВВМУ „ Н.Й. Вапцаров ".

В два без петнадесет през нощта на 1 януари по УКВ радиостанцията на канала за спешни обстановки 16 е получен сигнал за злополучие MAY DAY.

Пет минути по-късно следва позвъняване от чилийската брегова защита на същия радио канал за оказване на помощ на бедстващ кораб, след което НИК 421 бързо е наведен в по-високо положение на бойна подготвеност.

Скоро са получени и координатите на бедстващия съд: Ш=55*31.30`S Д=066*29.45 W`. Това е на към 12 морски благи южно от о. Нуева при метода за влизане в пролива на Дрейк.

НИК 421 незабавно се насочва към потърпевшия съд – 25-метровата моторна яхта El Doblon, плаваща под канадски байрак с 13 членен екипаж, която е на отдалеченост от 8 морски благи.

Минути след 2 през нощта НИК 421 е назначен като On Scene Commander („ Командващ на местопроизшествието ", бел. ред.) от чилийската брегова защита според интернационалния справочник IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue – „ Аеронавигационно и морско търсене и избавяне ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР