В ново проучване изследователи откриха в ново проучване, че ако

...
В ново проучване изследователи откриха в ново проучване, че ако
Коментари Харесай

Рискувате да напълнеете, ако използвате телефона си през нощта, твърдят учени

В ново изследване откриватели откриха в ново изследване, че в случай че приказваме по телефона през нощта или четем до късно, биологичният часовник на тялото може да бъде обиден, което пък може да ни накара да напълнеем, написа Newsweek. 

В днешното 24-часово общество нашите действия не са подбудени от ежедневния цикъл светлина-тъмнина на Земята. Но телата ни към момента са. 

Изкуствената светлина, нощните смени и общественият живот по дребните часове могат да объркат вътрешните ни часовници, като повлияят на настроението, съня, бдителността и апетита ни. 

Още през 2011 година изследване на Националната фондация за съня на Съединени американски щати откри, че девет от 10 американци оповестяват, че употребяват електронно устройство преди лягане, като 72 % от младежите и 67 % от младежите употребяват своите смарт телефони преди лягане. 

Откакто е извършено това изследване, процентът на американците, които имат смарт телефони, се е нараснал повече от два пъти и доста повече хора по целия свят в този момент си лягат с телефоните до себе си.  

Последните проучвания обаче демонстрират, че това време пред екрана може да обърка вътрешния часовник на тялото ни, което от своя страна пък може да ни накара да напълнеем.  

" Като население в този момент сме измъчвани от циркадни разстройства, от световно светлинно замърсяване, което може да бъде намерено от спътници, също и от потреблението на устройства, излъчващи синя светлина късно през нощта ". 

" Нашите цикли на сън-събуждане, бдителността, настроението, равнищата на интензивност, телесната температура и апетитът варират през всеки ден под контрола на по този начин наречения " основен часовник "  в мозъка ", споделя Беки Конуей-Кембъл, откривател на Newsweek от Медицинското учебно заведение в Бристол към Бристолския университет във Англия. 

Други часовници в тялото се назовават периферни осцилатори, синхронизирани от невронни и хормонални сигнали. Един от най-силните сигнали за хормонална синхронизация е посредством огромни нараствания на кортизола (често прочут като " хормона на напрежението " ), освободен от надбъбречните жлези в ранните утринни часове на всеки ден. 

Този всекидневен прилив на кортизол може да бъде изменен посредством излагане на изкуствена светлина или промени в ежедневното излагане на светлина – което се случва, когато пътуваме през разнообразни часови зони – което води до това, което е известно като циркадно противоречие. Това циркадно противоречие също нарушава хормоналните цикли, които ръководят телата ни, което води до редица неподходящи странични резултати. Това може да включва признаци като заспалост, настинка денем, прегряване измежду нощ, липса на вкус при започване на деня и преяждане по-късно ", споделя Конуей-Кембъл.  

Нарушаването на нашия циркаден цикъл може да докара до желанието ни да ядем късно през нощта, което предходни изследвания демонстрират, че е обвързвано с метаболитни нарушавания и наддаване на тегло, даже когато общият банкет на калории остава същият. В допълнение към погрешно подредените циркадни цикли, нашите равнища на кортизол могат да бъдат повлияни и от стрес, който също е обвързван с наддаване на тегло и необикновени хранителни модели.  

Необходими са повече старания, с цел да се разбере въздействието на тези хормонални разстройства при хората и какво може да се направи, с цел да се смекчат техните негативни резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР