В ново интервю за The Atlantic главният изпълнителен директор на

...
В ново интервю за The Atlantic главният изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Директорът на OpenAI: Определено ще изчезнат работни места, но светът с AI ще e по-добър

В ново изявление за The Atlantic основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман укори другите в своята промишленост за прекомерно розовите им прогнози по отношение на въздействието на изкуствения разсъдък върху пазара на труда.

„ Много хора, работещи върху AI, се преструват, че ще има единствено дребни промени, че AI ще бъде единствено допълнение и никой в никакъв случай няма да бъде сменен от него “, сподели Алтман пред списанието. „ Работни места несъмнено ще изчезнат, точка. “

Въпреки че тази вест би била нежелана за множеството, изпълнителният шеф не наподобява да е прекомерно уплашен от това. Като цяло, споделя той, свят с AI ще бъде по-добър.

„ Не мисля, че ще желаеме да се върнем към положението преди навлизането на AI “, споделя Алтман.

Както означи интервюиращият от Atlantic, един от образците на Алтман за специалности, в които хората постоянно биха предпочели хората, е преподаването.

Това е иронично, тъй като в същото изявление шефът на OpenAI изрази неспокойствие от вероятността за учители с изкуствен интелект, които ще обезпечат на „ всяко дете по-добро обучение, в сравнение с най-хубавото, най-богатото, най-умното дете на Земята през днешния ден. “

Нищо от това не е изключително изненадващо. През месеците, откогато ChatGPT беше пуснат за обществеността предходната есен, хората освен започнаха да се тревожат извънредно доста, че ще бъдат сменени от AI, само че в действителност към този момент губят и работата си поради него.

Този март Goldman Sachs предвижда, че колосалните 300 милиона работни места могат да бъдат изгубени заради технологията. Междувременно обаче изкуственият разсъдък може да увеличи брутния вътрешен артикул със седем %.

Според Алтман едно от решенията е даването на категоричен базов приход. За задачата обаче ще би трябвало да се вкара световна цифрова система за идентификация, с цел да може парите да се превеждат на „ потвърдени хора “, а не на измамници ползващи AI аватари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР