В ново интервю папа Франциск разкрива, че след като е

...
В ново интервю папа Франциск разкрива, че след като е
Коментари Харесай

Папа Франциск е подписал писмо за оставка в случай на лошо здраве

В ново изявление папа Франциск разкрива, че откакто е бил определен през 2013 година, е подписал писмо за оставка, което да се употребява, в случай че в миналото тежки и непрекъснати здравословни проблеми създадат невероятно осъществяването на отговорностите му.
Франциск, който в събота навърши 86 години и наподобява е в положително здраве като се изключи заболяване на коляното, направи коментара в изявление за испанския вестник ABC. Франциск сподели, че е дал писмото на тогавашния държавен секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, който е останал от предходния папа на Бенедикт XVI. Бертоне остана на този пост към шест месеца след избирането на Франциск на 13 март 2013 г. Франциск постоянно е заявявал, че ще подаде оставка, в случай че здравето му попречи да управлява Римокатолическата черква, в която членуват 1,3 милиарда души.
Франциск беше запитан дали счита, че би трябвало да се сътвори публична норма за случаите, когато здравословни проблеми или акцидент пречат на папата.
" Аз към този момент съм подписал оставката си. Тарчизио Бертоне беше държавен секретар. Подписах я и му споделих: " В случай на възпрепятстване по здравословни аргументи или каквото и да било друго, ето моята оставка ", е представен да споделя Франциск.
" Вие я имате. Не знам на кого може да я е дал кардинал Бертоне, само че аз му я дадох, когато беше държавен секретар ", сподели Франциск и добави, че я разкрива за първи път обществено. В изявление за Ройтерс през юли Франциск отхвърли спекулативните известия, че оставката му е идна, и повтори постоянно заявяваната си позиция, че един ден може да подаде оставка, в случай че влошеното му здраве направи невероятно ръководството на Църквата - нещо, което беше съвсем немислимо преди Бенедикт XVI, който в този момент е на 95 години, да подаде оставка през 2013 година Това беше първата папска оставка от шест века насам.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР