В новия Висш съдебен съвет влизат професионалисти, но и те

...
В новия Висш съдебен съвет влизат професионалисти, но и те
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Натискът върху ВСС заради прокуратурата ще продължи

В новия Висш правосъден съвет влизат експерти, само че и те ще бъдат обект на напън за вадене на прокуратурата от правосъдната система. Това разяснява в студиото на „ Лице в лице” правосъдният кадровик Ясен Тодоров.

„ Оптимист съм за професионалните качества на членовете на идващия Висш правосъден съвет. Не съм оптимист по какъв начин ще се промени външният напън. На мен политици не са опитвали да ми оказват някакво въздействие. Натискът, който е от улицата и избрани организации, гони избрани цели – както беше разрушено следствието, по този начин да бъде обезкървена прокуратурата, да се извади от правосъдната власт и да се ръководи от политици”, съобщи той.

По думите му първата стъпка в тази посока е била разделянето на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии. „ Най-тъжното е, че това се прокламира от ръководителя на Върховния касационен съд, чиято работа това не е”, означи Тодоров.

„ Стана ли по-добро правораздаването с разделянето на Висш съдебен съвет? Не, зацикли работата на ВСС”, акцентира той.

Той хвърли върху Лозан Панов виновността и за невиждания апел на задгранични компании за правосъдна промяна у нас като единствен метод за възстановяване на бизнес климата. „ Най-малко прокуратурата е отговорна за неприятния бизнес климат в страната”, акцентира членът на Висш съдебен съвет и уточни като по-големи проблеми държавната администрация, неналичието на е-правителство и комерсиалните и гражданските съдилища.

„ Препоръчвам на господин Панов да се концентрира върху тези проблеми, против които скачат тези организации”, съобщи Тодоров и означи, че „ работната атмосфера” във Върховен касационен съд също не била на положително равнище. Той обаче не даде повече детайлности.

Според кадровика е обикновено правосъдната система да се употребява с ниско доверие, тъй като „ изначално 50% от хората са недоволни, тъй като са губеща страна в процеса”, а другите са под въздействието на внушението, че Темида у нас има проблеми.

На въпрос за какво в северната ни съседка корумпирани политици от най-високо равнище влизат в пандиза, а у нас – не, Ясен Тодоров отговори: „ За Румъния има и друга теза – че има политическо гонене. Не желая България да се трансформира в опитно зайче и всеки да си прави опити върху нас”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР