В новия сериал за Ан Болейн ролята се изпълнява от

...
В новия сериал за Ан Болейн ролята се изпълнява от
Коментари Харесай

Кинокритикът Владислав Апостолов: Свидетели сме на пренаписване и оцветяване на историята

В новия сериал за Ан Болейн ролята се извършва от чернокожа актриса. Много чернокожи артисти има и в сериалите " Бриджъртън " и " Екатерина Велика ". Преди две години излезе и историческата драма " Кралицата на Шотландия ", която изненада историците с включването на чернокожи аристократи и азиатски придворни дами в Англия от средата на XVI век. Преди няколко години " Ана Каренина " беше сложена на лондонска сцена с чернокожа актриса в ролята на злополучната съветска благородничка на Лев Толстой. В най-обсъждания мюзикъл за последните пет години " Хамилтън “ е пресъздадено времето и делото на бащите-основатели на Съединени американски щати като хип-хоп театър с съвсем напълно не-бял актьорски състав.

Чернокожата Ан Болейн Снимка: imdb.com

За модата да се политизират и оцветяват исторически драми и събития в международното кино приказва журналистът и кинокритик Владислав Апостолов в предаването „ Тази събота и неделя “ по bTV.

Според него сходни волности в избора на артисти не е нещо извънредно, изключително когато става дума за нови тълкования на известни творби, като да вземем за пример осъвременени версии на пиесите на Шекспир. Когато обаче това се прави не с художествена, а напълно с политическа цел, към този момент идва прекомерно доста.

Кадър от сериала "Бриджъртън " Снимка: imdb.com

Сега върви един непрекъснат развой на подменяне, пренаписване и оцветяване на историята от Холивуд, който става извънредно неуместен на моменти, счита критикът. Подобни филми, които претендират за историческа меродавност, се пробват да трансформират метода, по който хората виждат средновековна Европа.

„ Тогава не е имало толкоз съществено многообразие и аз не виждам проблем с това “, сподели Владислав Апостолов.

Съвсем различен е казусът с напълно художествени творби, като екранизацията по романите от поредицата „ Бриджъртън “ на Джулия Куин. В сериала основната роля се извършва от негър артист и това не е проблем. Същото е и с облика на Джеймс Бонд, който се чака да е негър в 26-ия филм от поредицата.

Крадецър благородник Арсен Люпен е негър в хитовия сериал на "Нетфликс " Снимка: imdb.com

Друг проблем, който кинокритикът уточни е, че когато негър артист извършва ролята на бяла историческа персона, това се смята за прогресивно, само че в случай че бял артист бъде определен в ролята на чернокожа персона, това ще се трансформира в голям скандал.

„ Проблемът е, че колкото повече малцинства се показват в киното, толкоз повече деятелите крещят за расизъм “, сподели Владислав Апостолов.

Според него западното общество прави доста, с цел да усъвършенства репрезентацията в киното и малкия екран и тези старания би трябвало да бъдат приети.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР