В новия локдаун държавата вади старите мерки в подкрепа на

...
В новия локдаун държавата вади старите мерки в подкрепа на
Коментари Харесай

Държавата вади старите мерки в подкрепа на бизнеса

В новия локдаун страната вади старите ограничения в поддръжка на бизнеса. Засегнатите стопански браншове ще могат да се възползват от антикризисната мярка през Националната организация за приходите и по линия на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК). За нея обаче ​отново ще би трябвало да се чака нотификация от Европейската комисия. В този буферен интервал, с цел да не се губи време, компаниите могат да аплайват и да подават заявки по към този момент познатия ред още занапред. Помощта е в размер до 20% от оборотния капитал и досега по процедурата са изплатени към 65 млн. лева, напомни икономическият министър Лъчезар Борисов на незабавен брифинг след известието на НОЩ за нов локдаун.

В мощ остават и останалите ограничения по ОПИК, Фонда на фондовете, както и тези, изпълнявани от Министерството на труда и обществената политика - 60/40, 80/20, 75/0 и „ Запази ме “. По думите на Борисов от идната седмица продължава и работата по ограниченията, касаещи подпомагането на физическите лица посредством Българската банка за развиване (ББР). По тази процедура има обезпечен запас от още 100 млн. лева „ Освен това не престават и ограниченията с Гаранционен инструмент от Фонда на фондовете, който планува покритие на кредитния риск на самостоятелни заеми до 80% “, добави той.

Освен бизнеса обаче от новия локдаун ще бъде нарушен трудовият темп и на доста фамилии с дребни деца. Със затварянето на ясли и детски градини и връщането на начален курс назад вкъщи родителите ще би трябвало наложително да си останат у дома.

Ако се наложи да излязат в неплатен отпуск, може да аплайват в Агенцията обществено подкрепяне за помощ от 650 лева за едно дете и 975 лева за две и повече деца в отдалечена форма на образование, подсети министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. Парите се дават съразмерно за тези 10 дни, в които ще се затворят градините и учебните заведения, изясни тя.

На този стадий не се обмислят нови ограничения или сливане на съществуващи такива, стана ясно от изявлението <210> пред публицисти през вчерашния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР