В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за

...
В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за
Коментари Харесай

Новият US доклад за България: Недостатъчни действия на властта за борба с корупцията

В новия годишен отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за съблюдаване на човешките права се показва, че дейностите на българското държавното управление за справяне с корупцията и неуважение на човешките права са " незадоволителни ", съобщи БНР.

В отчета, който бе показан в понеделник и се отнася за предходната година, се споделя, че са подхванати стъпки за следствие на публични лица, които са с обвинявания за осъществяване на нарушавания на човешките права и корупция, само че има проблем с безнаказаността. 

Сред маркираните обилни проблеми на страната са " грубо " отношение към групи като задържани, мигранти и деца в институции. Посочват се още случайни арести, " съществени проблеми " с независимостта на правосъдната система, " съществено " равнище на корупция и закононарушения против малцинства включително етнически и от полово естество. 

Като образец за противозаконен арест в отчета е изтъкнато задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха арестувани предходната година за 24 часа когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха стимулирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинявания. 

По въпроса за медийната независимост заключението на американското външно министерство е, че изискванията в страната не престават да въздействат отрицателно на медийния плурализъм. Цитирани са също изводи, които установяват високо равнище на политическо и икономическо въздействие върху медиите в композиция с високи равнища на централизация на благосъстоятелност. Посочват се и терзания за независимостта на публичните медии и " незадоволителна публицистична самостоятелност при всички типове медии. "

Като проблеми са маркирани и достъпът на малцинства в медиите и каузи за клюка против публицисти, които разгласяват публикации с обвинявания в корупция. 

В отчета са показани и случаи на антисемитизъм, като се добавя, че " антисемитска реторика продължава да се появява постоянно по обществените мрежи и под формата на мнения под медийни публикации онлайн. " Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, включително " Възраждане " постоянно упрекват бранители на човешките права в измяна. 

По отношение на расовите малцинства се акцентира, че дискриминирането може да бъде осъдена със " скромна санкция " като законите в тази сфера не се ползват дейно. 

Докладите на Държавния департамент за положението и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се основават поради условие по закон и се показват в американския Конгрес. 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР