В новия брой на вестник Марица очаквайте тези и много

...
В новия брой на вестник Марица очаквайте тези и много
Коментари Харесай

Четете в Марица - Димовски и Секулов в битка за орела на ...

В новия брой на вестник " Марица " очаквайте тези и доста други забавни авторски тематики и разработки:

„ Марица ” с неповторим празник: 10 000 вълнуващи срещи с читателите за 31 години

ИК „ Марица ” отбелязва неповторим празник през днешния ден. Най-старата непокътната и до през днешния ден българска вестникарска марка празнува своя брой №10 000 от възобновяване си на 3 юли 1991 година. Докато Христо-Дановата „ Марица ”, излизала в интервала 1878-1885 година, е връстник на свободна България, новата " Марица " е родена в първите месеци на демокрацията и до през днешния ден е неизменим летописец на българския преход.

Тези 10 000 вълнуващи срещи с читателите са плод на професионалните старания на две генерации публицисти, мениджъри, рекламисти, графични дизайнери, коректори и админи, всички те значима част от екипа на най-влиятелната българска медия, която се издава отвън столицата София. 

Спас Василев, някогашен съсобственик на ИК " Марица ", някогашен основен редактор на  в. " Марица ": Свободата беше единственият безграничен запас, с който разполагаше „ Марица “

В малко време „ Марица “ събра най-хубавите пловдивски публицисти и им даде едно - правото да пишат свободно. И в нашия поминък важи универсалното предписание, че с цел да успееш, не е наложително да си извънреден, задоволително е да си добър.

Не ни доближаваше опит, финансите ни бяха никакви, първоначално нямахме даже пишещи машини. Единственият безграничен запас, с който разполагахме, беше свободата на медиите и ние с цялостни шепи черпехме от него. Сякаш сме усещали, че свободата не е дадена вечно.

„ Марица “ е най-щастливото премеждие за мен. Тя придаде спомагателен смисъл и мащаб на живота ми, сподели още Спас Василев. ​

Третокласник ​е най-младият българин с участие в MENSA

Третокласник от Пазарджик е най-младият българин с участие в MENSA. 9-годишният Сава Троански е ученик на учебно заведение “Проф. Иван Батаклиев ” в града. Будното момче намира изпита на MENSA за елементарен и счита, че всеки може да се оправи. Тестът, който дребният Сава постави, е за възраст 10-14 години. Той с лекост се оправи, сподели резултат 99 персентила, и получи покана за участие в клуба, споделиха от образователното заведение.

Десислава от Мало Конаре стана млад фермер № 1 в Европа

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре сграбчи европейската купа най-хубав млад фермер в категория “Развитие на селските региони ”. Както „ Марица “ писа, тя бе определена да показва България, конкурирайки се с представители на агробизнеса от 16 страни. Международно жури даде най-високата оценка на Деси, а високият приз й донесе премия в размер на 5000 евро. Официалната гала по награждаването се организира на 7 декември по време на Осмия конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. Другите две категории, в които се състезаваха младите фермери от Европейски Съюз, са " Най-устойчив план " и " Най-добър цифров план ".

Димовски и Секулов в борба за орела на " Хеликон "

Две популярни пера на вестник " Марица " влизат в борба за за влиятелната премия за нова българска прозаичност " Хеликон ". След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, оповестена сред октомври 2021 година и октомври 2022 година, жури с ръководител Михаил Вешим дефинира 12-те номинирани книги.

Сред тях са сборникът с повести " Ловецът на русалки " на Красимир Димовски и романът " Жена напразно " на Александър Секулов, като и двете са на пловдивското издателство " Хермес ". Двамата създатели дълго време бяха тандем в " Марица ". Димовски обрисуваше всекидневието с карикатури в рубриката си “Свирепо въодушевление ”, а Секулов го описваше с текстове в “Под игото ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР