В новите промени в закона за устройство на територията се

...
В новите промени в закона за устройство на територията се
Коментари Харесай

Как София да стане нов и модерен град?

В новите промени в закона за устройство на територията се дава власт на общинските препоръки за високото строителство. Целта е да бъде избавен от напън основният проектант на София Здравко Здравков.

„ Много по-трудно ще бъде за всеки един вложител да окаже напън върху целия общински съвет, пъстър с друга политическа багра “, разяснява депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

На процедура вложителите всеобщо употребяват законови малки врати, които позволяват в центъра на столицата да се появяват небостъргачи. И те трансформират напълно образа на града.

„ Не съм срещу високите здания – споделя арх.Петър Торньов. – Често се появява нужда от втора такава постройка, получават едни субцентрове на града. Въпросът е, че би трябвало да се проучат къде са местата в столицата, които са подобаващи за подобен вид субцентрове “.

В закона ще се основават се две зони в София без ограничаване за височината – на бул. „ Цариградско шосе “ при Интер експо център и на кръстовището на бул. „ Царица Йоана “ и Околовръстното шосе.

В XXI век не е съвременно в небостъргачите да се прави бизнес на пъпа на града, както преди три века е било преференциално да имаш дюкян хем на кюше, хем на чаршията.

Ограниченията за височината в центъра ще са както следва – до 50 метра в идеалния център, в необятния център – до 75 метра, в кварталите – до 125 метра, а в южните квартали оттатък Околовръстното шосе – до 15 метра.

Така няма да има единични високи здания на несъответствуващи места, които закриват гледката към Витоша и не са обезпечени с нужната инфраструктура. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР