В Нови Сад лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония

...
В Нови Сад лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония
Коментари Харесай

Албания, Сърбия и Северна Македония ще облекчат условията за пътуване

В Нови Сад водачите на Албания, Сърбия и Северна Македония се договориха да облекчат доста изискванията за пътешестване на жителите си и търговията със артикули сред тях. Планът би трябвало да влезе в действие до 2021 година.

Планът, станал прочут с името " Мини Шенген ", планува жителите на трите страни да минават през границите единствено с персонална карта, а придвижването на артикули, услуги и капитали да се улесни доста. Отварянето има за цел да подтиква икономическото развиване на Балканите. И трите страни се стремят към присъединение към Европейския съюз. Сърбия към този момент води договаряния, Скопие и тирана чакат решението на Брюксел за начало на процеса.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Ние сме на разнообразни стадии от европейския път. Те са ни другари, само че ние сме суверенни и виновни страни. Не се нуждаем от ментори, способни сме да се грижим за себе си.Еди Рама, министър - ръководител на Албания: Решихме до края на 2021 година тази зона, със страни от Западните Балкани, да е територия, където четирите свободи са освен цел, към която се стремим, а действителност.
Зоран Заев посочи преимуществата на проекта за района.
Зоран Заев, министър - ръководител на Северна Македония: С този проект Балканите ще са по-уважавани в света, по-конкурентноспособни и по-привлекателни за личните си жители, с цел да останат тук.
Бившият ни дипломат в Албания и Косово Боби Бобев разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия, че с изключение на икономическите изгоди, има и други.
Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Албания и Косово: Не е ненужно, не е ненужно да се търсят пътища за интензивно съдействие на Балканите, най-малкото тъй като това усъвършенства политическата атмосфера, ускорява атмосферата на доверие сред обособените страни.
Следващата среща на водачите е на 10 ноември в Охрид, тогава да се причислят към проекта ще бъдат поканени и други балкански страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР