В новелата Коледна песен“ на Чарлз Дикенс откриваме стара английска

...
В новелата Коледна песен“ на Чарлз Дикенс откриваме стара английска
Коментари Харесай

Рецепта, сгрявала Викторианска Англия - греяно вино с печен портокал и порто

В новелата „ Коледна ария “ на Чарлз Дикенс откриваме остаряла британска рецепта за греяно вино, което се подготвя от алено порто, печени цитруси, захар и подправки. Напитката се споделя Smoking Bishop (от англ. – димен епископ). Време е за малко пара над чашите! Необходими артикули

1 бутилка алено порто

1 портокал

1 ябълка

2-3 супени лъжици захар/мед

1 брой звездовиден анасон

2 пръчки канела

1 шушулка ванилия

4-5 броя карамфил

1-2 зрънца бахар

1 шушулка кардамон

10 зрънца черен пипер

канела на прахуляк

Начин на подготвяне

Без да белите портокала, го нарежете на шайби с дебелина 5 мм, написа Elle. Наредете резените в тава върху хартия за печене, поръсете с малко захар и канела и печете 15 минути в авансово загрята на 180 градуса на фурна.

Обелете и почистете ябълката от семките (изрежете цялата част към тях, с цел да не се отдели пяна след това в напитката). Нарежете я на едри резени.

Вземете тенджера, която не е от алуминий (той взаимодейства с киселините от виното и му придава противен вкус) и изсипете в нея захарта, подправките, прибавете ябълките и портокалите и залейте с чаша вода (или повече – с цел да покриете плодовете). Сложете на котлона и като заври, бъркайте непрестанно, до момента в който не се разтвори захарта.

Намалете котлона и прибавете в тенджерата виното (то не трябва да завира, тъй че, в случай че стартира да се образува пяна, е време да го дръпнете от котлона). За покачване на градуса можете да добавите в него и капачка коняк, ром или уиски.

Подгответе керамични чаши, като ги затоплите авансово с налята в тях гореща вода. След това в празните чаши налейте през цедилка от сгрятото вино и украсете с плодовете и щипка канела на прахуляк.

Знаете ли че...

Греяното вино идва още от Древна Гърция. За негов татко е считан Хипократ, който употребявал за напитката както алено, по този начин и бяло вино. То не всеки път се пиело топло, само че наложително било овкусявано с подправки. Наричали го hippocras, на името на откривателя му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР