В новата ОСП 25% от годишния бюджет по директните плащания

...
В новата ОСП 25% от годишния бюджет по директните плащания
Коментари Харесай

Заместник-министър Гечев: В новата ОСП 25% от годишния бюджет по директните плащания ще бъде насочен към еко-схеми

В новата ОСП 25% от годишния бюджет по директните заплащания ще бъде ориентиран към еко-схеми. Това разгласи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на 14-тото съвещание на Тематичната работна група за създаване на Стратегическия проект. Той напомни, че годишно в страната ни се разпределят към 1,1 милиарда лв. по директните заплащания.

През новия програмен интервал земеделските стопани ще могат да аплайват по 10 схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, така наречен еко-схеми. Това са еко-схема за поддържане на биологично земеделие (земеделски площи); еко-схема за поддържане на биологично земеделие (селскостопански животни); еко-схема за поддържане и възстановяване на биологичното многообразие и екологичната инфраструктура; еко-схема за опазване и възобновяване на почвения потенциал; еко-схема за понижаване потреблението на пестициди; еко-схема за екологично поддържане на трайните насаждения; еко-схема за екстензивно поддържане на непрекъснато затревените площи; еко-схема за поддържане и възстановяване на биоразнообразието в горски екосистеми; еко-схема за нашарване на отглежданите култури и буферни екологични линии.

Заместник-министър Гечев посочи, че всяка от интервенциите дава отговор на избрани цели на Зелената договорка. По думите му, ограниченията са елементарно изпълними и са с непринуден темперамент. „ Сега ще заложим параметри, които обаче на втората година от осъществяването на Стратегическия проект ще би трябвало да се актуализират ", уточни още той. Заинтересованите страни бяха осведомени с типовете интервенции по еко-схемите, изискванията за допустимост по тях, както и условията за кандидатстване.

В рамките на Тематичната работна група бяха показани и схемите за обвързано подкрепяне за животни, плодове и зеленчуци, както и тези за необвързаните заплащания. Всички схеми, които страната ни ползва по обвързана поддръжка и все още, ще останат и в новата ОСП.

Аграрният заместник-министър заяви, че в края на месец октомври следва да бъдат разисквани интервенциите по Втори дирек, а точно подпомагането по Програмата за развиване на селските региони. „ Предвиждаме и схеми, които ще добавят Първи дирек. Целта е да създадем по този начин, че едни и същи действия да не бъдат подпомагани по Първи и Втори дирек по едно и също време. Ние желаеме Стратегическият проект да бъде изпратен в Европейска комисия до края на годината ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР