В Нова Зеландия предстоят парламентарни избори на 17 октомври, като

...
В Нова Зеландия предстоят парламентарни избори на 17 октомври, като
Коментари Харесай

Партиите в Нова Зеландия спорят предизборно за COVID-19, икономиката, данъците и жилищното настаняване

В Нова Зеландия предстоят парламентарни избори на 17 октомври, като левоцентристката Лейбъристка партия на премиера Джасинда Ардърн има огромна преднина пред основната опозиционна мощ, десноцентристката Национална партия. Следват основните тематики в изборите, написа Българска телеграфна агенция.

COVID-19

Ардърн ги назова "COVID избори " и концентрира акцията си върху отговора на своето държавно управление "действай твърдо, действай рано ", който увеличи нейната известност и я трансформира в интернационална звезда. Нова Зеландия е съобщила за 25 смъртни случая от COVID-19 и към 1500 инфектирани след бързата реакция на Ардърн - надалеч по-малко от други развити страни.

Според калкулации на Ройтерс това е към 0,05 смъртни случая на 10 000 души, спрямо 6,49 в Съединените щати или 0,78 в Индия. Нова Зеландия вкара най-строгите в актуалната история ограничавания върху напредването на хората в първичната фаза на разпространяването на ковид - затвори границите си, наложи самоизолация и затвори по-голямата част от своята стопанска система.

Лейбъристите споделят, че ще продължат твърдите ограничения за надзор и карантина и ще укрепят системата за следене на контактните лица. От Националната партия споделят, че в период от 100 дни от съставянето на държавно управление ще основат организация за отбрана на границите, с цел да предотвратят възниксането на нови огнища. Десноцентристите упрекват граничната политика на лейбъристите, че е разрешила наскоро гърмеж на болестта в Окланд, най-големия град в страната.

КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ

Ардърн назова климатичните промени "безядреният миг на моето потомство ". Лейбъристите дават обещание да понижат потреблението на пластмаси от хората и да заменят отоплението на въглища с електрически други възможности и настояват, че до 2035 година ще прекратят потреблението на въглеводороди в публичните рейсове. Те се стремят да основат 11 000 работни места в новозеландската провинция, които да възстановят околната среда, в това число разчиствайки водните пътища, което да разреши безвредното плуване в тях. В отговор на рецензиите на опозиционната лидерка Джудит Колинс, Ардърн споделя, че ще изтегли с пет години обратно до 2030 година крайния период, до който Нова Зеландия би трябвало да е минала до 100 % в добива на електричество от възобновими източници.

Колинс, водач на Националната партия, твърди, че поради политиката на Ардърн сметките за електричество ще набъбнат с 40 на 100 и ще костват хиляди работни места. Промените в климата, което е основен въпрос в изборите, са настроили една против друга партиите по отношение на изследванията за нефт и газ - националистите желаят повдигане на възбраната за изследвания и упорстват за "отговорно създаване " на находищата.

ИКОНОМИКА

Правителството, в което лейбъристите са се обединили с по-малката партия "Нова Зеландия на първо място ", разгласи през май, че ще изразходва рекордните 50 милиарда новозеландски $ (30 милиарда щатски долара) за възобновяване на потърпевшата от пандемията стопанска система. То сподели, че помогне на предприятията да наемат минимум 40 000 души, изгубили работата си или работещи на понижен работен ден. Лейбъристите дават обещание да удължат действието на схемата за кредитиране на дребни компании и да влагат над 300 милиона новозеландски $ в помощ на безработните да си намерят работа.

От Националната партия споделят, че дават на фирмите по 10 000 новозеландски $ за всеки новонает лице и ще заплащат на центровете за приблизително и професионално образование по 4000 новозеландски $ за всеки незает, получил при тях преквалификация.

ДАНЪЦИ

Ардърн дава обещание да увеличи подоходния налог за физическите лица с високи приходи, които са 2 % от данъкоплатците, и да запуши малките врати за огромните задгранични компании да заобикалят облагане. Не се оферират промени в ставките за компании и тръстове, само че физическите лица с приход над 180 000 новозеландски $ годишно, ще заплащат 39 % вместо досегашните 33% налог. Националната партия дава обещание краткосрочни съкращения на налозите на стойност към 4,7 милиарда новозеландски $ за възобновление на стопанската система. От партията споделят, че краткотрайното данъчно облекчение ще налее през идващите 16 месеца над 3000 новозеландски $ (близо 50 новозеландски $ седмично) в джоба на междинния поданик.

Колинс дава обещание за една година 430 милиона новозеландски $ данъчни тласъци за предприятията, вложили над 150 000 новозеландски $ в ново съоръжение и машини.

ОБРАЗОВАНИЕ

Лейбъристите желаят да влагат през идващите четири години 600 милиона новозеландски $ за повишение на заплатите на началните учители и да усилят с 320 милиона финансирането на множеството учебни заведения за деца в неравностойно състояние. Националната партия би изхарчила 4,8 милиарда $ за построяването на учебни заведения и колежи. Тя предлага четиригодишен пакет от 1,9 милиарда $ в поддръжка на образованието и учителите.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Лейбъристите дават обещание да усилят болничния отпуск до 10 дни годишно, като през идващите четири години да бъдат изхарчени в допълнение 200 милиона новозеландски $ за съкращаване на описите за очакване за интервенция. Ще бъде основан постът комисар по грижите за възрастните, който да следи бранша. По време на мандата си Националната партия би изхарчила спомагателни 800 милиона новозеландски $ за здравния сектор; тя дава обещание по-кратък период при избора на интервенция и повече пари за онколечение.

ЖИЛИЩНО НАСТАНЯВАНЕ

Ардърн споделя, че нейното държавно управление ще сътвори фонд от 350 милиона новозеландски $ за обмисляне на жилищни здания, с цел да форсира издаването на разрешителни и ще промени признатото преди десетилетия законодателство в бранша. Тя дава обещание да обезпечи повече жилища, да размени 30-годишния закон, който лимитира оскъпяването на градското строителство, да поддържа купувачите на първо жилище с заеми и да вкара регулация върху службите за ръководство на парцели.

Колинс дава обещание да анулира закона, считан за причина за високите цени на жилищата, и упреква Ардърн, че нейните проекти за жилищно настаняване копират тези на Националната партия. Колинс дава обещание да одобри изключителни закони, сходни на тези за възобновяване на град Крайстчърч след земетресението през 2011 година, за жилищно строителство и за ограничение на цените на жилищата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР