В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската

...
В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската
Коментари Харесай

Губернаторът на Херсон: Над 16 000 души са в рисковата зона след взривяването на язовира

В нощта против 6 юни бе взривен язовирът при Каховската Водноелектрическа централа, една от най-големите в Украйна, която е окупирана от съветските сили от февруари 2022 година В момента към момента се дефинират мащабите на разрушенията, към този момент стана ясно, че има и починали цивилни.

Специално за Българска национална телевизия губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин описа за обстановката в района след бедствието. По думите му над 16 000 души в 80 обитаеми места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на " Нова Каховка ".

" Ситуацията остава извънредно комплицирана, равнището на наводненията понижава, само че равнището на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, краткотрайно окупиран от Русия ".

Под вода са 34 обитаеми места, споделя Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са напълно потопени. В Херсон най-тежко са потърпевши 210 жилища.

Българска национална телевизия: Как минава евакуацията на хората?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: В региона тече избавителна интервенция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в неволя поради съветските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души.

Българска национална телевизия: Има ли зелен кулоар за хората на територията, следена от Русия?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Няма зелен кулоар, за жалост. На левия бряг ситуацията е доста сериозно. Окупаторите изгубиха скъпото време на хората с приказки, че всичко е наред и в този момент не бързат да оказват помощ на потърпевши от водната буря, която се случи по тяхна виновност. Първо, първоначално въобще не дадоха опция да се качат на лодките и лишиха лодките от хората, това е извънредно. Сега даже не е ясно какъв брой потърпевши хора има на окупираната територия, евентуално са стотици. Ужасна обстановка, те не престават да стрелят, когато хората се пробват да се спасят от тази буря.

Българска национална телевизия: Как реагират интернационалните организации?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Цялото централно държавно управление, президентът на Украйна Володомир Зеленски, ние на локално равнище, водим разговор със международната общественост, с цел да се включат в спасяването на нашите хора, които са заложници на левия бряг, следен от Русия. Все още няма резултати, само че се надяваме интернационалните организации да оказват помощ.

Българска национална телевизия: Колко хора и обитаеми места са изложени на риск?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Над 80 обитаеми места, 16 000 поданици на десния бряг и 20 000 във краткотрайно окупираните територии са в рисковата зона.

 

За обстановката с Каховската Водноелектрическа централа и следствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира пред Българска национална телевизия приказва и екологът от Одеса Владислав Балинский.

" Водата в язовир Каховка към този момент е под сериозното равнище на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно погубен е националнияТ естествен парк " Межднестровский ". Сега към този момент може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от отпадък, в които има голямо количество парчета. Виждал съм такива фотоси. Правят ги хората, които живеят там ", раказва той.

Българска национална телевизия: Какви последици за акваторията на Черно море ще имат тези замърсявания?

Владислав Балинский, еколог: Не е допустимо сега да се направи оценка на мащаба на тази екологична злополука. Засегнати са големи територии и в резултат на това се е трансформирал ландшафтът на засегнатите територии. Наводняването на тези земи е доста рисково – това е явно.

Територията на естествения парк е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Паркът се намира в долната част на Днепър, където близо 80 обитаеми места също са залети от водата. Нивото тук-там доближава до 3-4 метра и е покрило покривите.

Владислав Балинский, еколог: Това огромно наводняване отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да приказваме за допустимо приключване на химически замърсители.

На територията на Каховския язовир от доста години се намира и индустриален комплекс, където има химически замърсители, които са доста рискови. По думите на еколога, преди години в Съюз на съветските социалистически републики са се употребявали пестициди и други субстанции, които се разграждат в организма в продължение на стотици години - по тази причина в този момент те са неразрешени по целия свят.

Българска национална телевизия: Възможно ли след това тази екологическа злополука да провокира заплаха освен за Украйна?

Владислав Балинский, еколог: Освен химическите субстанции, които са се намирали на дъното язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои обитаемоте места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България.

Според еколога течението може да донесе нечистите води и до българското крайбрежие. Затова е необходим мониторинг на водата в Черно море.

" За въздуха няма проблем, само че по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след случая. Трябва да се следи динамичността на процеса и по какъв начин ще се популяризира това леке, което върви към Черно море ".

В залетите територии на Одеса би трябвало да се вземат противоепидемични ограничения. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, в това число на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предизвестява още екологът.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР