В нощта срещу 30 октомври часовниците трябва да се върнат

...
В нощта срещу 30 октомври часовниците трябва да се върнат
Коментари Харесай

Тази вечер връщаме часовниците с час назад

В нощта против 30 октомври часовниците би трябвало да се върнат с час обратно поради зимното часово време. Смяната постоянно става в последната събота против неделя на октомври в 4 часа сутринта, когато стрелките се местят на 3 часа.
Лятното часово време, което използвахме до момента, е въведено през 1976 година в Европа, по гледище на Франция, с цел да се получи по-добро съвпадане сред светлата част на деня и дейните часове на работещите и учещите. Преминаването към това време е в последната събота на март. В България тази процедура е въведена през 1979 година
Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник “Парижки вестник ” през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.
На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година като мярка за икономисване на гориво във военната конюнктура. Англия е втората страна, която вкарва лятно часово време - от 21 май до 1 октомври 1916 година Съединени американски щати последваха този образец през 1918 година
През 2018 година страните в Европейския съюз трябваше дефинитивно да се откажат от местенето на стрелките два пъти в годината, само че Европейска комисия остави на страните-членки сами да решат какво време да изберат за непрекъснато - зимно или лятно. Така и не се стигна до съглашение сред 27-те членки на Европейски Съюз. Не е ясно ще има ли и отсега нататък една огромна часова зона с общо 16 страни? Или хората, които всекидневно прекосяват границата, с цел да отидат на работа в прилежаща страна, ще би трябвало два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали освен това състояние в Испания през зимата ще се развиделява едвам в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14.30?
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР