В нощта срещу 10 юли, точно когато часовникът удря 00.00

...
В нощта срещу 10 юли, точно когато часовникът удря 00.00
Коментари Харесай

10 юли 1856 г. - Ражда се Никола Тесла

В нощта против 10 юли, тъкмо когато часовникът удря 00.00 часа, известният откривател, физик и електромашинен инженер Никола Тесла се ражда в Смилян, днешна Хърватия.

Той постоянно е описван като най-значимия академик и откривател на модерната ера, индивидът, който „ разпростря светлина върху лицето на Земята “. Известен е с доста и разнообразни революционни приноси в региона на електричеството и магнетизма в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Патентите на Тесла и теоретичните му писания се трансформират в основа на актуалните електрически системи за изменчив ток, в това число многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за изменчив ток. Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-много с патентованите от него правила на зареждане с изменчив ток, употребявани необятно и през днешния ден. Откриваелектромагнитните талази и техните свойства преди Хайнрих Херц и без значение от него, само че най-вече заради интереса му към свободната сила, мерната единица за периодичност на електромагнитните талази е наречена на името на Херц. Името на Тесла се употребява за мерната единица за магнитно поле.

За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава обилни парични суми, само че употребява една огромна част от тях за опити. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „ Ню Йоркър хотел “ в Ню Йорк, съвсем пропуснат. Умира беден, в задължения.

След гибелта му, както личността му, по този начин и достиженията му потъват в давност. Предполага се, че негови мемоари са конфискувани от американското държавно управление, защото Тесла няма директни наследници. През деветдесетте години на 20-ти век ползата към него като персона и към научните му достижения се възобновява и при започване на 21-ви век нараства доста.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

•    48 пр.н.е. — В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едвам заобикаля пагубно проваляне от Помпей Велики.
•    1212 година — Голяма част от Лондон е изпепелена от пожар.
•    1547 година — Във Франция се реализира последният законен двубой, след което дуелите са неразрешени от краля, заради честите смъртни случаи, а през 1566 година влиза в действие наказване със гибел при присъединяване в двубой.
•    1584 година — Вилхелм Орански е погубен в дома си в Делфт, Холандия от Балтазар Жерар.
•    1778 година — Американската гражданска война: Кралят на Франция Луи XVI афишира война на Кралство Англия.
•    1847 година — В Съединени американски щати идва първата група от 47 китайски имигранти.
•    1878 година — В Англия е употребена за първи път свирка от арбитър по време на футболен мач.
•    1887 година — Съставено е четиринадесетото държавно управление на България, отпред с Константин Стоилов.
•    1913 година — В Долината на гибелта, Калифорния, е маркирана температурата 134 градуса по Фаренхайт, или почти 56,7 градуса по Целзий — най-високата температура на въздуха измерена в Съединени американски щати.
•    1938 година — Хауърд Хюз слага нов връх, като приключва околосветски полет със аероплан за 91 часа.
•    1940 година — Втората международна война: Германското Луфтвафе атакува по въздуха английските конвои над протока Ла Манш, с което стартира Битката за Британия (датата е спорна).
•    1940 година — Втора международна война: Установен е Режим Виши във Франция.
•    1943 година — Втора международна война: Започва Съюзническо нахлуване в Сицилия.
•    1949 година — След шест денонощия градеж е приключен Мавзолеят на Георги Димитров в София.
•    1962 година — От Кейп Канаверал, Флорида, е изстрелян първият информационен спътник „ Телстар “.
•    1966 година — На връх Ботев е открита телевизионна и УКВ станция.
•    1969 година — Народна република България ратифицира Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, подписан на 1 юли 1968 година
•    1973 година — Бахамите получават цялостна самостоятелност посредством Общността на нациите.
•    1985 година — Френските специфични служби потопяват кораба „ Рейнбоу Уориър “, благосъстоятелност на екологичната организация Грийнпийс, до момента в който е в пристанището на Окланд (Нова Зеландия), с цел да обезпечат провеждането на нуклеарен опит на атола Муруроа.
•    1990 година — Тържествено е намерено 7 Велико национално заседание във Велико Търново.
•    1991 година — Борис Елцин поставя клетва, като демократично определен първи президент на Русия.
•    1992 година — Бившия панамски деспот Мануел Нориега е наказан на 40 години затвор в Съединени американски щати поради позволение страната му да бъде употребена за контрабанда на опиати.
•    1994 година — На Световното състезание по футбол в Съединени американски щати Националният тим по футбол на България побеждава Националния тим по футбол на Германия и се класира за полуфиналите.
•    2006 година — Президентът на Полша Лех Качински назначава своя брат-близнак Ярослав Качински за министър председател на страната, което е казус в международната политическа история.
•    2006 година — При детонация в Ингушетия е погубен чеченския сепаратист Шамил Басаев.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР